Newsflash
ACTUALITATE Hi-tech & Gadgets Internaționale

Inițiativa TEF Health va ajuta start-up-urile din sănătate

de Florentina Ionescu - mar. 12 2024
Inițiativa TEF Health va ajuta start-up-urile din sănătate

EIT Health a anunțat recent că susține start-up-urile și IMM-urile europene să își testeze soluțiile de inteligență artificială și robotică pentru sănătate printr-o inițiativă nouă, numită TEF Health.

Programul TEF (Testing and Experimentation Facility), planificat pentru cinci domenii (sănătate, industrie, agroalimentar, energie și orașe inteligente) are ca scop eficientizarea certificării și testării soluțiilor de inteligență artificială și robotică în medii reale, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Consorțiul pentru sănătate, condus de Portugalia, tocmai a lansat prima cerere de candidatură, dedicată fondatorilor din sectorul european al sănătății. Această inițiativă este subliniată de un obiectiv ambițios de a testa 100 de soluții pilot până în anul 2025, reflectând angajamentul Portugaliei de a stimula inovarea și progresul în domeniul sănătății.

Inteligența artificială și robotica sunt vitale pentru a face față provocărilor reprezentate de îmbătrânirea populației europene și de lipsa forței de muncă în domeniul sănătății. Până în 2050, populația vârstnică a Europei va crește vertiginos, iar numărul celor cu vârsta de 80 de ani sau mai mult va depăși 48 de milioane. Folosirea inteligenței artificiale și a roboticii devine esențială pentru a face față acestor provocări, permițând monitorizarea pacienților de la distanță și intervenția timpurie. De exemplu, dispozitivele portabile și senzorii alimentați de AI oferă o monitorizare continuă a stării de sănătate, reducând sarcinile legate de asistența medicală și îmbunătățind eficiența.

„Drumul către piață al unui startup din zona de sănătate este lung si complex. Sprijinul pe care un program ca TEF Health îl poate oferi este extrem de valoros pentru a putea sa fii cât mia bine pregătit pentru a colabora cu actorii din sănătate (spitale, autorități, alte companii) care vor avea așteptări mari chiar si de la un startup”, a delarat Dr. Ion-Gheorghe Petrovai, cofondator FreshBlood HealthTech, EITHealth RIS HUB pentru România. 

Ion-Gheorghe Petrovai

În ultimii ani, start-up-urile europene au făcut progrese semnificative în inovarea în domeniul IA, în special în domeniul sănătății. România, în special, își consolidează poziția de fruntaș în domeniul inteligenței artificiale (AI) în Europa, Bucureștiul asigurându-și un impresionant loc trei în topul orașelor europene care găzduiesc startup-uri și unicorni AI.

 În urcare cu 28 de locuri din clasamentul regional, capitala României este acum depășită doar de hub-uri majore precum Londra și Paris, după cum relevă un raport recent al StartupBlink. În plus, sprijinul acordat de EIT Health în România a jucat un rol esențial în stimularea creșterii startup-urilor din domeniul sănătății, specializate în AI, un exemplu relevant fiind Wello.ai.

Apel deschis pentru start-up-urile și IMM-urile din UE care dezvoltă tehnologii de inteligență artificială și robotică

În ciuda potențialului lor, inovațiile în domeniul IA se confruntă cu obstacole precum riscurile și lipsa de încredere, necesitând teste riguroase și o infrastructură pentru accelerarea pe piață. TEF Health își propune să raționalizeze certificarea și testarea soluțiilor de inteligență artificială și robotică în medii reale. Primul apel TEF Health, deschis în luna februarie, funcționează doar cu furnizori de servicii portughezi, dar este deschis și pentru start-up-uri și IMM-uri care dezvoltă tehnologii de IA și robotică din diferite țări ale UE. 

Consorțiul este condus de Institutul Pedro Nunes. La el participă Centro Hospitalar Universitário de Coimbra (CHUC), Centro Hospitalar de São João din Porto, Shared Services al Ministerului Sănătății, Health Cluster Portugal și EIT Health InnoStars - una dintre cele opt zone geografice ale EIT Health, parte a Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene. La nivel european, proiectul include un consorțiu format din 52 de entități din 10 țări, condus de Spitalul Universitar Charité din Berlin (Germania).

„Obiectivul principal al acestui proiect este de a facilita dezvoltarea și intrarea pe piață a unor soluții de încredere în materie de inteligență artificială/robotică. Un aspect esențial al acestei colaborări este stabilirea unei rețele de instalații de testare practică. Aceste facilități cuprind infrastructură fizică, resurse de date, capacități de calcul, laboratoare vii și facilități de testare în laborator, oferind inovatorilor din domeniul sănătății posibilitatea de a efectua teste și experimente extinse în medii realiste la scară largă”, explică Ricardo Pires, Health Community Lead la EIT Health InnoStars. 

Testarea soluțiilor de inteligență artificială și robotică

TEF-urile sunt o inițiativă a Comisiei Europene cu scopul de a raționaliza certificarea și testarea soluțiilor de inteligență artificială și robotică. Intenția este ca aceste centre de experimentare la scară largă să ofere facilități fizice și virtuale, unde startup-urile și IMM-urile pot obține sprijin pentru a testa, valida și demonstra cele mai recente tehnologii bazate pe inteligență artificială în medii reale. Mediile reale vor fi spitale și laboratoare de cercetare și dezvoltare în domeniul sănătății.

Pe lângă faptul că mișcarea contribuie la creșterea eficacității, a rezilienței și a durabilității sistemelor de sănătate din UE, TEF Health urmărește, de asemenea, să reducă inegalitățile în ceea ce privește furnizarea de asistență medicală și să asigure conformitatea cu standardele juridice, etice, de calitate și de interoperabilitate. 

Procesul de solicitare implică mai multe etape, inclusiv evaluarea eligibilității, evaluarea și aprobarea pentru a avea acces la catalogul portughez de servicii TEF-Health. Start-up-urile și IMM-urile interesate pot aplica vizitând tefhealth.eu/call/call-1 și urmând procesul de aplicare descris în documentul apelului. Start-up-urile și IMM-urile selectate din statele membre ale UE vor primi sprijin din partea statului sub forma unor reduceri la prețul de piață al serviciilor de validare.

Pentru mai multe informații, îl puteți contacta pe Ricardo Pires, la adresa ricardo.pires@eithealth.eu

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe