Newsflash
Internaționale

Substanțele chimice din plastic ar putea contribui la creșterea în greutate

de Florentina Ionescu - feb. 2 2022
Substanțele chimice din plastic ar putea contribui la creșterea în greutate

Un studiu recent a arătat că substanțele chimice din componența produselor din plastic ar putea fi o cauză a creșterii în greutate.

Incidența obezității în lume este în creștere și aproape că s-a triplat din anul 1975, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

substante chimice plastic obezitate acumulare kilograme
Photo by Volodymyr Hryshchenko on Unsplash

Recent, oamenii de știință de la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie (NTNU - Norwegian University of Science and Technology) au explorat posibilitatea ca substanțele chimice din componența plasticului să fie cele care contribuie la această problemă de sănătate publică, pentru că ele pătrund în corpul uman și interferează cu metabolismul nostru. 

Biberoanele din polipropilenă, periculoase pentru sugari? 

Tot mai multe studii cu concluzii alarmante, din ultimii ani, au început să demonstreze modul în care plasticul poate să pătrundă în alimentele pe care le consumăm și astfel să pătrundă în corpul uman, scrie newatlas.com. Unele studii au descoperit existența microplasticelor în probele de fecale de la oameni din întreaga lume.

Ce impact are plasticul asupra sănătății noaste

Dincolo de numeroasele studii care au arătat ce efecte are plasticul asupra fiziologiei umane, a apărut recent o analiză a componentelor chimice din produsele de plastic pe care mulți dintre noi le folosesc zi de zi.

Oamenii de știință au analizat 34 de produse din plastic, cum ar fi recipientele de iaurt, bureții de vase și sticlele în care păstrăm anumite băuturi și au descoperit peste 55.000 de substanțe chimice care făceau parte din componența acestor produse, dintre care 629 au putut fi identificate. Totodată, 11 dintre aceste produse chimice sunt deja recunoscute pentru faptul că interferează cu metabolismul nostru, așa-numiții „disruptori endocrini”. 

Ingerăm particule microscopice de plastic, cu efecte negative asupra celulelor 

Prin intermediul experimentelor efectuate pe șoarecii de laborator, oamenii de știință au descoperit că o treime dintre substanțele chimice din aceste produse de plastic au cauzat dezvoltarea și proliferarea celulelor de grăsime, și peste 11 dintre substanțele chimice cunoscute deja induc astfel de efecte. Acest lucru indică faptul că există așadar și alte substanțe chimice în componența plasticului care au capacitatea de a modifica modul în care organismul uman depozitează grăsimea.

„Aceasta înseamnă că substanțele chimice din plastic – altele pe care le cunoaștem deja – ar putea să contribuie la obezitate și la supraponderalitate”, a declarat Johannes Völker, primul autor al studiului. 

Sugarii au mai mult microplastic în fecale decât adulții 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe