Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Microplastice descoperite în artere - Ce riscuri cresc din această cauză

de Florentina Ionescu - mar. 18 2024
Microplastice descoperite în artere - Ce riscuri cresc din această cauză

PVC și alte tipuri de microplastic au fost descoperite de cercetători în arterele înfundate ale unor pacienți.

Ateroscleroza (acumularea plăcilor de aterom în interiorul arterelor) este considerată a fi cauza a aproape 50% dintre toate decesele în țările de Vest. Cercetătorii de la University of Campania Luigi Vanvitelli din Italia au descoperit prezența particulelor microscopice de plastic în interiorul plăcilor din artere, scrie Medical News Today

Este vorba despre un studiu nou, care a fost publicat în „The New England Journal of Medicine”. Oamenii de știință au raportat în cadrul că aproape 60% dintre participanții la acest studiu care au avut parte de o endarterectomie carotidiană au avut valori măsurabile de polietilenă în plăcile de aterom îndepărtate de medici din arterele acestor participanți. Iar 12% dintre participanți au avut în plăcile de aterom policlorură de vinil (PVC), o substanță din categoria materialelor termoplastice. 

Cercetătorii au mai descoperit că persoanele cu microplasticele găsite în plăcile de aterom au avut un risc de 4,5 ori mai mare de a suferi un infarct miocardic, un accident vascular cerebral sau să moară în aproximativ 34 de luni de la intervenția chirurgicală menționată mai sus, în comparație cu persoanele la care nu s-au găsit microplastice în interiorul arterelor. 

Reamintim că bucățile mici de plastic care au sub 5 mm lungime sunt considerate a fi microplastice. După cum a explicat Rebecca Fuoco, director de science communications la Green Science Policy Institute, care nu a fost implicată în  studiu, microplasticele sunt particule extrem de mici de plastic care sunt fie fabricate intenționat, fie se formează în urma descompunerii în mediul înconjurător a produselor din plastic, cum ar fi țesăturile din haine și ambalajele alimentelor. 

„Le putem ingera (microplasticele n.red.) din alimente și din apă, le putem inhala din aer și le putem absorbi prin piele”, a subliniat Rebecca Fuoco.

Mai multe detalii despre acest studiu găsiți aici.


Notă autor:

Foto simbol: imagine generată cu AI, 18 martie, 3:37 PM

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe