Newsflash
Internaționale

Ingerăm particule microscopice de plastic, cu efecte negative asupra celulelor

de Florentina Ionescu - dec. 22 2021
Ingerăm particule microscopice de plastic, cu efecte negative asupra celulelor

O cercetare nouă arată că nivelul de particule microscopice de plastic la care este expus organismul oamenilor are efecte dăunătoare asupra celulelor.

Studiul nou, publicat în „Journal of Hazardous Materials”, a fost condus de cercetătorii de la niversity of Hull și de Evangelos Danopoulos, autorul principal și candidat doctoral de la Hull York Medical School. 

microplastice efecte daunatoare
Sursa foto: Pixabay

Evangelos Danopoulos a declarat pentru Medical News Today

„Cercetarea noastră arată că ingerăm microplastic la un nivel consistent, ducând la efecte nocive asupra celulelor, iar acestea sunt, în cele mai multe cazuri, celulele care inițiază un eveniment pentru efectele adverse asupra sănătății”.

Microplasticele sunt acele particule din plastic mai mici de 5 milimetri. Ele se pot forma din cauza degradării mecanice a obiectelor din plastic și a influenței mediului înconjurător, precum și prin condensare prin intermediul încălzirii sau arderii plasticelor, ajungând în atmosferă.

Cercetătorii au descoperit microplastic peste tot: la adâncimi mari în oceane, în zăpada din zona arctică, în gheața din Antarctica. Fructele de mare, sarea de masă și apa potabilă conțin, de asemenea, mari cantități de microparticule de plastic și se află în centrul unor studii și investigații, pentru că sunt asociate cu starea de sănătate a oamenilor.

Motive de îngrijorare

Studiul s-a axat pe cinci efecte variabile ale contaminării cu microplastic asupra celulelor umane, cum ar fi:

  • Supraviețuirea sau moartea celulelor
  • Efectul asupra răspunsului celular imun
  • Capacitatea de a penetra peretele celular
  • Nivelul de afectare celulară
  • Capacitatea de a modifica structura genetică a celulei.

Analiza a arătat că primele patru efecte au un impact asupra sănătății celulelor. Datele din acest studiu au mai arătat că supraviețuirea celulelor depinde de formele microparticulelor de plastic, iar cele care au cele mai neregulate forme sunt cele mai dăunătoare și există posibilitatea de a cauza moartea celulelor, arată sursa citată.

Căutările continuă

Acest studiu, recunosc cercetătorii, are și câteva limitări, după cum a explicat Evangelos Danopoulos:

„Există o mare incertitudine în ceea ce privește ce se întâmplă după ce consumăm alimente contaminate cu microplastice. Noi nu știm cât de mult au acestea potențialul de a rămâne în corpul nostru, dacă trec de bariera intestinală sau pur și simplu sunt excretate. Aceste lucruri vor defini, în cele din urmă, cât de periculoase pot fi microplasticele pentru noi”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe