Newsflash
Internaționale

Biberoanele din polipropilenă, periculoase pentru sugari?

de Dr. Alina SIMACHE - oct. 30 2020
Biberoanele din polipropilenă, periculoase pentru sugari?

Sugarii hrăniţi prin intermediul biberoanelor de polipropilenă ar putea ingera, în medie, un milion de particule de microplastic zilnic, cifre alarmante comparativ cu rezultatele studiilor anterioare.

Conform rezultatelor unui studiu recent publicat în Nature Food, s-a constatat că în urma consumului formulelor de lapte preparate în biberoane din polipropilenă, sugarii sunt expuși la milioane de particule de microplastic, fiind eliberate până la 16.200.000 de particule de microplastic pe litru. De asemenea, s-a observat că procesul de sterilizare a biberoanelor de acest tip și expunerea lor la apă fierbinte crește semnificativ eliberarea particulelor de microplastic.

        Pentru a evalua expunerea potenţială globală a copiilor cu vârsta până la 1 an, autorii studiului au investigat biberoane din 48 de regiuni, obţinând valori ale expunerii sugarilor cuprinse între 14.600 și 4.550.000 de particule de microplastic pe zi. În medie, sugarii sunt expuși la 1,6 milioane de particule de microplastic zilnic în primul an în care sunt hrăniţi prin intermediul biberoanelor de plastic, în SUA, Australia și Europa, fiind înregistrate valori mai mari (peste 2 milioane de particule zilnic) din cauza utilizării frecvente a biberoanelor de polipropilenă în aceste regiuni. Valorile obţinute sunt considerabil mai mari decât cele sesizate în studii anterioare, care relatează expunerea adulţilor și copiilor din SUA la 74.000 - 211.000 de particule de microplastic pe parcursul unui an, prin consumul de apă, alimente și prin aer. Prin urmare, este subliniată necesitatea iniţierii unor investigaţii suplimentare de urgenţă pentru a evalua efectul expunerii la particulele de microplastic asupra sănătăţii sugarilor.

Foto 1 copy
Consumul zilnic estimativ de particule de microplastic al sugarilor hrăniţi cu formule de lapte prin intermediul biberoanelor de plastic

Un studiu pornit de la un experiment

        Dorind să realizeze un experiment prin care să evalueze efectul încălzirii repetate asupra produselor din polipropilenă, autorii studiului au luat în considerare biberoanele, acestea fiind expuse frecvent căldurii în procesul de preparare a formulelor de lapte sau în cursul sterilizării. Astfel, au constatat că biberoanele din polipropilenă reprezintă majoritatea produselor din această gamă (83%). Ulterior, au fost alese zece astfel de produse, care au fost testate în conformitate cu recomandările OMS din 2007 pentru prepararea formulelor de lapte la domiciliu.

        Autorii studiului au urmărit cantitatea de particule de microplastic eliberate în urma curăţării, sterilizării și preparării diferitelor lichide în fiecare dintre cele zece biberoane studiate, observând că prin încălzirea apei de la 70°C la 95°C, eliberarea particulelor de microplastic se intensifică semnificativ, ajungând la aproximativ 55 de milioane de particule de microplastic pe litru. Procesul de sterilizare a biberoanelor la 95°C promovează substanţial eliberarea particulelor de microplastic, fiind înregistrate creșteri de cel puţin 35%, avertizează savanţii. Pentru validarea rezultatelor obţinute, autorii studiului au trimis metodologia și mostre ale produselor pentru analize suplimentare în cadrul unui laborator independent, fiind obţinute rezultate similare.

Rezultate surprinzătoare

        „Am fost uimiţi [de rezultatele obţinute]. Un studiu realizat în cursul anului precedent de OMS estima că adulţii consumă între 300 și 600 de particule de microplastic zilnic - valorile noastre medii au fost de ordinul unui milion sau a milioanelor. (...) Trebuie să începem să realizăm studii pentru a înţelege implicaţiile”, a declarat pentru The Guardian profesorul John Boland, în calitate de autor al studiului. Deși profesorul Boland menţionează că majoritatea acestor particule ar putea fi excretate, sunt necesare investigaţii suplimentare pentru evaluarea cantităţii de particule de microplastic absorbite în fluxul sangvin: „Nu dorim să fim alarmiști. Nu înţelegem pe deplin riscurile pentru sănătatea umană asociate expunerii la aceste mici particule de plastic, însă este un domeniu de cercetare pe care noi și alte echipe îl urmărim activ. (...) Există metode pentru a reduce expunerea copiilor la particule de microplastic în timpul alimentaţiei cu formule de lapte. Suntem în căutare de straturi de protecţie care pot preveni eliberarea particulelor de microplastic și filtre cu rolul de a preîntâmpina contaminarea surselor de apă cu particule de microplastic”, susţine autorul studiului.

        Totodată, cercetătorii recomandă patru pași simpli pentru reducerea expunerii la particulele de microplastic eliberate din biberoanele de polipropilenă pe parcursul preparării formulelor de lapte. Aceste proceduri includ:

  1. Clătirea biberoanelor sterilizate cu apă rece, sterilă;
  2. Prepararea formulelor de lapte în recipiente din alte materiale decât plasticul;
  3. Transferul formulelor de lapte în biberoanele sterilizate și răcite se va face după ce formula ajunge la temperatura camerei;
  4. Evitarea reîncălzirii formulelor de lapte preparate în recipiente din plastic, în special prin intermediul cuptoarelor cu microunde.

Notă autor:

Bibliografie

Li, D., Shi, Y., Yang, L. et al. Microplastic release from the degradation of polypropylene feeding bottles during infant formula preparation. Nat Food (2020). https://doi.org/10.1038/s43016-020-00171-y

2.https://theconversation.com/bottle-fed-babies-may-consume-millions-of-microplastic-particles-our-research-suggests-148350

3.https://www.theguardian.com/environment/2020/oct/19/bottle-fed-babies-swallow-millions-microplastics-day-study

https://www.who.int/foodsafety/publications/micro/PIF_Bottle_en.pdf

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe