Newsflash
ACTUALITATE LIFESTYLE Știri

Se reia programul educațional „Traista cu sănătate”

de Florentina Ionescu - ian. 29 2024
Se reia programul educațional „Traista cu sănătate”

Dezechilibrele nutriționale semnificative la copiii din mediul urban și la cei din mediul rural determină două organizații să continue programul educațional „Traista cu sănătate”.

Fundația Tradiții Sănătoase anunță reluarea înscrierilor în programul de formare complementar „Traista cu Sănătate – Educație pentru un stil de viață sănătos”, parte din programul cu același nume lansat în 2012 și susținut de Nestlé, o companie de produse alimentare și băuturi. Succesul programului arată că numărul copiilor obezi din școlile participante din mediul urban a scăzut de la 11% în 2018 la sub 7% în 2021, potrivit unui comunicat de presă transmis redacției. 

Pentru a dezvolta obiceiuri sănătoase în rândul copiilor este nevoie de eforturile coordonate ale cadrelor didactice, părinților și specialiștilor din sănătate. „Traista cu sănătate” oferă posibilitatea formării cadrelor didactice în domeniul nutriției și stilului de viață echilibrat prin Cursul de formare „Traista Cu Sănătate – Educație Pentru Un Stil De Viață Sănătos”, avizat de Ministerul Sănătății. Cadrele didactice se pot înscrie aici

12 ani de la lansare 

Programul Traista cu sănătate, care anul acesta împlinește 12 ani de la lansare, este unicul program de prevenție a obezității care cuprinde următoarele: Disciplină opțională, Traista cu sănătate – Educație pentru un stil de viață sănătos, bazată pe un pachet educațional riguros științific; Curs de formare a cadrelor didactice pentru disciplina opțională avizat de Ministerul Educației (18-20 CPT) susținut de reputați specialiști; Consiliere nutrițională gratuită oferită copiilor și adolescenților cu obezitate de către specialiști în obezitate.

„Anul trecut, peste 10.000 de copii cu vârste de 5 până la 10 ani din 70 de școli din cinci județe au participat la activitățile educative din cadrul programului Traista cu Sănătate, inițiat la Iași, în 2012, de Fundația Tradiții Sănătoase. Disciplina opțională «Traista cu sănătate - educație pentru un stil de viață sănătos» este propusă la nivel național pentru ciclul de învățământ preșcolar și școlar, programul este deschis oricărei școli sau grădinițe din România, iar cursul de formare a profesorilor pentru a preda această disciplină complementară a fost avizat de Ministerul Educației”, spune prof. dr. Veronica Mocanu, inițiatorul proiectului „Traista cu sănătate”. 

Rezultatele acestui program de nutriție pentru copii se bazează pe măsurători efectuate de personal medical angajat în învățământ, prezent în școlile participante. Astfel, o măsurătoare antropometrică (înălțime, masă corporală și circumferința abdominală) efectuată în 2022 pe un număr de 1.500 de copii cu vârste între 5 și 10 ani, participanți în programul „Traista cu Sănătate – Educație pentru un stil de viață sănătos” relevă dezechilibre majore în statusul nutrițională al acestora. 

Greutatea corporală a copiilor, sub lupă 

Surprinzător, doar 44% din copiii cu vârsta între 5 și 10 ani din mediul rural au o greutate adecvată pentru vârstă și înălțime, în timp ce în mediul urban, ei reprezintă aproape 60% din total. Aproape 33% din copiii din mediul rural sunt subponderali, respectiv 20% din cei din mediul urban. În contrapartidă, 8% din copiii din mediul rural sunt supraponderali și alți 15% sunt obezi. În mediul urban, situația este următoarea: aproape 14% sunt supraponderali și aproape 7% sunt obezi. 

„Obiectivul acestui opțional avizat de către minister și susținut prin intermediul inițiativei globale Nestlé for Healthier Kids, este formarea unor comportamente sănătoase și prevenirea obezității și bolilor cronice, în contextul în care în România, ca și la nivel mondial, epidemia de obezitate reprezintă un adevărat pericol pentru sănătatea publică. Suntem mândri să fim asociați cu un proiect care a devenit model de bune practici pentru restul Europei”, spune Nicoleta Tupiță, dietetician autorizat și manager nutriție al companiei Nestlé România, Bulgaria și Țările Adriatice. 

Programul Traista cu sănătate a câștigat premiul 2020 EU Health Award, la categoria Healthy Lifestyle for Cities, și este recunoscut la nivel internațional, fiind inclus în rețeaua internațională Youth Health Community (YHC), alături de programe din peste 10 de țări. În cadrul Global Obesity Forum (New York, 2012), Programul Traista cu sănătate a fost recompensat cu premiul I pentru cea mai bună activitate de prevenție a obezității la copii. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe