Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

De ce e bine să mâncați un avocado pe zi

de Florentina Ionescu - apr. 2 2024
De ce e bine să mâncați un avocado pe zi

Cercetătorii sugerează că dacă veți mânca un avocado pe zi, acest fruct vă poate îmbunătăți calitatea alimentației.

Identificarea unor modalități pentru a îmbunătăți calitatea alimentației în rândul populației generale este crucială pentru a duce la prognosticuri mai bune în ce privește starea de sănătate. Tocmai de aceea, un studiu realizat recent de oamenii de știință de la Pennsylvania State University a analizat impactul pe care îl are intervenția în alimentație bazată pe unele alimente – aportul zilnic de avocado, de exemplu – asupra calității alimentației și asupra riscului cardiometabolic, scrie Medical News Today

Rezultatele studiului au fost publicate în „Current Developments in Nutrition”. Acestea au scos la iveală că, în esență, consumul unui avocado pe zi, pe o perioadă de 26 de săptămâni, a îmbunătățit aderența oamenilor la recomandările din domeniu (Dietary Guidelines for Americans) în rândul adulților care sufereau de obezitate abdominală. Cu toate acestea, modificările făcute în calitatea alimentației nu au influențat în mod direct factorii de risc pentru boală cardiometabolică. 

Participanți cu obezitate abdominală

Totuși, ce se întâmplă dacă alegeți să mâncați un avocado în fiecare zi? Studiul vine cu mai multe detalii în acest sens. A fost vorba de un trial clinic controlat, randomizat, multicentric, ce s-a desfășurat pe o perioadă de 26 de săptămâni. Cercetătorii au studiat 1.008 participanți cu vârsta de 25 de ani și peste, care aveau obezitate abdominală și care aveau un aport scăzut de avocado în alimentația lor. 

Participanții au fost împărțiți apoi în două grupuri. În primul grup, li s-a oferit zilnic un avocado (aproximativ 168 de grame) și au primit recomandări despre cum să includă acest fruct în alimentația lor zilnică. Persoanele din celălalt grup (adică grupul de control) au fost rugate să își mențină obiceiurile alimentare obișnuite, limitând consumul de avocado la două sau mai puține astfel de fructe pe lună. Aceste persoane nu au primit niciun fel de consiliere nutrițională în cadrul studiului. 

Calitatea alimentației a fost evaluată apoi la diverse intervale de timp în perioada studiului și i s-a acordat un scor, pe baza unui index de alimentație sănătoasă (Healthy Eating Index-2015 sau HEI-2015), pentru a măsura în acest mod aderența participanților la recomandările nutriționale. 

Potrivit clasificării USDA, acest trial clinic a considerat porțiile de avocado (aproximativ 75 de grame de avocado) ca parte din componenta totală de legume din scorurile HEI-2015. 

În timpul studiului, cercetătorii au descoperit că persoanele care au consumat zilnic avocado au prezentat o creștere de 4,74 puncte în scorurile lor HEI-2015, această creștere fiind considerată „potențial relevantă din punct de vedere clinic”, în comparație cu persoanele din grupul de control care au avut alimentația lor obișnuită. 

Această îmbunătățire a fost în principal atribuită unei creșteri în aportul total de legume și unui raport favorabil între grăsimile nesaturate și grăsimile saturate, ambii factori fiind direct asociați cu un consum zilnic de avocado. 


Notă autor:

Imagine-simbol generată cu AI la 2 aprilie, 11:45 AM.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe