Newsflash
Internaționale

Sugarii au mai mult microplastic în fecale decât adulții

de Florentina Ionescu - sept. 24 2021
Sugarii au mai mult microplastic în fecale decât adulții

Membrii Societății Americane de Chimie (American Chemical Society – ACS) trag un semnal de alarmă în privința cantității de particule microscopice de plastic găsite în fecalele sugarilor.

Astfel, experții spun că sugarii au mai multe microparticule de plastic în fecale decât au adulții, arată un studiu recent. 

microplastice particule studiu fecale sugari

Microparticulele de plastic – acele bucăți mici din plastic care au dimensiuni sub 5 milimetri – sunt peste tot, începând de la praful din casă, până la alimente și apa îmbuteliată.

Așa că nu este surprinzător, scriu cei de la phys.org, că oamenii de știință au detectat aceste particule în fecalele oamenilor și ale animalelor. 

Recent, însă, în cadrul unui mic studiu pilot, cercetătorii au descris în Environmental Science & Technology Letters, revista Societății Americane de Chimie (ACS) rezultatele acestui studiu. Ei au descoperit că sugarii au cantități mai mari dintr-un tip specific de microparticule de plastic în scaunul lor (numite și microplastice), în comparație cu adulții. Cu toate acestea, efectele asupra sănătății micuților sunt sub semnul întrebării.

Se știu prea puține informații despre magnitudinea expunerii oamenilor la particulele microscopice din plastic sau despre efectele plasticului de dimensiuni microscopice asupra sănătății.

Unele studii recente sugerează că cele mai mici bucăți din plastic pot trece prin membranele celulelor și pot intra în circulație. În studiile efectuate pe celule și în laborator, pe animale, expunerea la particulele microscopice din plastic poate cauza moartea celulelor, inflamație și boli metabolice.

Așa că oamenii de știință de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității din New York au vrut să evalueze efectele expunerii oamenilor la două tipuri frecvente de particule de microplastic – PET (polietilena tereftalată) și PC (policarbonat) – prin măsurarea valorilor depistate în fecalele sugarilor și ale adulților.

Cercetătorii au folosit o metodă numită spectometrie de masă (mass spectrometry) pentru a determina concentrațiile de particule microscopice de PET și de PC în cazul a șase sugari și zece adulți, de la care au fost luate probe de materii fecale, precum și trei probe de meconiu (primul scaun al nou-născutului). Toate probele de fecale conțineau cel puțin un tip de microplastic.

Deși, în medie, concentrația de microplastice de PC în fecale a fost similară între adulți și sugari, studiul arată că fecalele sugarilor conțineau, în medie, concentrații de zece ori mai mari de microplastice de PET decât la adulți.

Sursa citată precizează că sugarii ar putea fi expuși la valori mai mari ale microplasticelor prin folosirea unor produse cum ar fi biberoanele, tetinele și jucăriile, spun cercetătorii. Cu toate acestea, sunt necesare studii mai ample pentru a corobora aceste rezultate.


Notă autor:

Fotografie creată de Sarah Chai, de la Pexels

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe