Newsflash
ACTUALITATE Știri

90% din microplastice dispar prin fierberea apei de la robinet înainte de a o bea

de Magdalena Tănăsescu - mar. 12 2024
 90% din microplastice dispar prin fierberea apei de la robinet înainte de a o bea

Conform unui nou studiu publicat în jurnalul Environmental Science and Technology Letters, prin fierberea apei de la robinet înainte de a o bea sunt eliminate aproximativ 90% din microplasticele cu care poate fi contaminată.

Potrivit Administraţiei americane pentru Oceane şi Atmosferă (National Oceanic and Atmospheric Administration - NOAA), microplasticele sunt particule din material plastic cu dimensiunea de cel mult 5 milimetri. 

 

Deoarece sunt foarte mici, aceste particule au devenit imposibil de evitat, fiind omniprezente în apele mărilor şi oceanelor, chiar şi în atmosferă, precum şi în apa îmbuteliată.

Deocamdată unele tipuri de reziduuri plastice sunt considerate inofensive, în timp ce altele, cum este polistirenul, pot ucide celule umane, provoacă inflamaţii la nivelul intestinului şi, în cazul testării pe şoareci, s-a demonstrat că pot reduce fertilitatea.

Potrivit studiului transmis de Live Science, oamenii de ştiinţă au încercat să găsească diferite metode practice de eliminare a microplasticelor din apă.

În acest sens, cercetătorii au fiert mostrele de apă de 5 minute şi apoi le-au lăsat să se răcească. Oamenii de știință au remarcat o reducere drastică a particulelor microplastice. În cazul mostrelor de apă cu o duritate mai mare, reducerea a ajuns până aproape de 90% pentru că prin fierbere carbonatul de calciu s-a solidificat, reţinând particulele de plastic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe