Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Tratarea bolilor inflamatorii intestinale în contextul COVID-19

Viața Medicală
Cristina GHIOCA vineri, 22 mai 2020

În situaţia epidemiologică actuală, tratamentul bolilor inflamatorii intestinale reprezintă o problemă extrem de serioasă, a atras atenţia prof. dr. Daniela Dobru, în cadrul unei dezbateri online.

gastroEvenimentul a avut loc la 19 mai, de Ziua Mondială de luptă împotriva Bolilor Inflamatorii Intestinale.

Gastroenterologii recomandă ferm continuarea tratamentului atât cât este necesar, mai puţin în câteva situaţii specifice. Astfel, potrivit specialistei, terapiile imunomodulatoare și biologice ar trebui stopate doar atunci când pacientul cu boală inflamatorie intestinală (BII) devine pozitiv pentru infecţia cu SARS-CoV-2 și numai până la primul test negativ.

De altfel, în contextul pandemiei de COVID-19, tratamentul biologic reprezintă o provocare, după cum a subliniat prof. dr. Daniela Dobru. Acest lucru este determinat, pe de-o parte, de dificultatea contactului direct medic-pacient, iar pe de alta, de faptul că terapia biologică nu poate fi întreruptă – cel mult poate fi prelungită perioada dintre administrări.

Administrarea agentului biologic

Însă și în aceste situaţii există câteva recomandări: „Dacă trebuie iniţiat un tratament biologic, acesta trebuie iniţiat sub forma administrării subcutane, așa încât pacientul să și-o poată face singur.

Dacă vorbim de tratamente deja existente, care comportă anumite riscuri în timpul administrării, administrarea trebuie efectuată sub strictă supraveghere medicală”, a punctat specialistul.

Medicul a explicat că la Spitalul Judeţean din Târgu Mureș, unde își desfășoară activitatea, tratamentul cu agent biologic este administrat într-o cameră special amenajată, cu tot ceea ce înseamnă terapie de prim ajutor în caz de reacţii adverse acute.

Un alt subiect este cel al utilizării terapiei cortizonice la pacienţii cu BII. În ceea ce privește asocierea ei cu COVID-19, problema este controversată, susţine specialistul, „dar cele mai multe centre care au avut succes terapeutic au asociat scheme antivirale și terapie cortizonică.”

Etichete: SARS-Cov-2 boli intestinale covid-19 tratament boli intestinale agent biologic terapie biologica corticosteroizi

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC