Newsflash
ACTUALITATE Știri

Dozele mari de corticosteroizi topici, legate de riscuri ridicate de osteoporoză

de Magdalena Tănăsescu - ian. 10 2024
Dozele mari de corticosteroizi topici, legate de riscuri ridicate de osteoporoză

Cremele care conțin doze mai mari de corticosteroizi topici sunt legate de riscuri ridicate de osteoporoză şi de fracturi osoase asociate cu osteoporoza.

În noul studiu, publicat în Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, cercetătorii au selectat 129.682 de cazuri de osteoporoză şi 34.999 de cazuri de fracturi osteoporotice majore (MOF) şi le-au asociat cu 518.728 şi 139.996 de controale (fără osteoporoză sau MOF) în funcţie de sex şi vârstă.

 

Echipa a descoperit relaţii clare de tip doză-răspuns între utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor topici şi osteoporoză şi MOF.

 

De exemplu, în comparaţie cu nicio doză, doze cumulate scăzute, medii şi mari de corticosteroizi topici au fost asociate cu şanse de 1,22-, 1,26- şi 1,34- ori mai mari de a dezvolta osteoporoză în decurs de cinci ani. Dozele respective au fost asociate cu şanse de 1,12-, 1,19- şi 1,29- ori mai mari de a se confrunta cu MOF.

 

Potrivit rezultatelor obținute, femeile au prezentat riscuri mai mari de osteoporoză şi MOF decât bărbaţii. De asemenea, persoanele mai tinere (< 50 de ani) au avut un risc mai mare de osteoporoză în comparaţie cu alte grupe de vârstă.

 

„Acest studiu subliniază faptul că utilizarea corticosteroizilor topici pentru a trata afecţiunile inflamatorii ale pielii ar trebui să se facă foarte atent, iar medicii ar trebui să fie conştienţi de aceste potenţiale efecte secundare”, a declarat autorul corespondent al studiului, dr. Chia-Yu Chu, de la Spitalul Universitar şi Colegiul de Medicină al Universităţii Naţionale din Taiwan.

 

La realizarea studiului au fost folosite informaţii din baza de date a sistemului naţional de sănătate din Taiwan (National Health Insurance Research Database).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe