Newsflash
Internaționale

JN.1, noua variantă de Sărbători

de Dr. Mariana MINEA - dec. 15 2023
JN.1, noua variantă de Sărbători

Specialiștii americani semnalează o creștere a numărului de cazuri de infecţie cu noua subvariantă Omicron, JN.1.

În același timp, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite observă și o creștere a numărului de spitalizări pentru COVID-19 cu 17,6% faţă de săptămâna precedentă (datele de luni, 11 decembrie). Subvarianta JN.1 este „copilul lui Pirola”, după cum s-a exprimat Rajendram Rajnarayanan, profesor asociat la Institutul de Tehnologie de la Universitatea din Arkansas.

Pirola este numele subvariantei Omicron BA.2.86. Aceste subvariante prezintă o serie de mutaţii la nivelul proteinei spike, altele decât precedentele VOC (variante ce provoacă îngrijorare), BA.4 și BA.5. Vestea bună este că vaccinul actualizat, monovalent împotriva COVID-19, creat împotriva subvariantei XBB.1.5, este eficient și împotriva JN.1. La 18 noiembrie, mai puţin de 16% dintre adulţii americani își făcuseră boosterul cu vaccinul monovalent, iar 15% intenţionau să și-l facă.

În urma întâlnirii de la 29 septembrie, grupul de experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a recomandat folosirea vaccinului monovalent anti-XBB.1.1 pentru vaccinare în campania 2023-2024. Acesta demonstrează o creștere mai mare a titrului de anticorpi împotriva subvariantelor circulante în prezent, comparativ cu rezultatele obţinute de vaccinul precedent, bivalent. 

Vaccinul monovalent nu este disponibil deocamdată în România. Însă persoanele interesate își pot face „vaccinul bivalent, care oferă o protecţie temporară în contextul în care numărul de cazuri e ridicat”, după cum spunea, în octombrie, prof. dr. Simona Ruţă, prorector UMF „Carol Davila” din București, în cadrul „Zilele Viaţa Medicală powered by MedicHub”. Deocamdată, datele privind numărul de cazuri noi de infecţie cu virusul SARS-CoV-2 oferite de Institutul Naţional pentru Sănătate Publică arată o stagnare – fie reală, fie prin faptul că populaţia nu se mai testează pentru COVID-19. 



https://www.medscape.com/s/viewarticle/new-covid-variant-jn-1-could-disrupt-holiday-plans-2023a1000uml
https://covid.cdc.gov/covid-data-tracker/#maps_new-admissions-percent-change-county 
https://insp.gov.ro/centrul-national-de-supraveghere-si-control-al-bolilor-transmisibile-cnscbt/infectia-cu-noul-coronavirus-sars-cov-2/analiza-cazuri-confirmate-covid19/ 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe