Newsflash
Internaționale

SARS- CoV-2 afectează coronarele

de Dr. Mariana MINEA - oct. 6 2023
SARS- CoV-2  afectează coronarele

Un studiu recent sugerează că virusul SARS-CoV-2 infectează direct vasele coronare și provoacă inflamaţie la nivelul plăcii de aterom.

Această descoperire ar putea explica faptul că unele persoane care trec prin COVID-19 prezintă un risc crescut de complicaţii cardiovasculare de tip ischemic timp de un an de la infecţie. Studiul s-a bazat pe 27 de examene anatomopatologice efectuate la opt pacienţi decedaţi în urma infecţiei COVID-19, cu vârsta mediană de 70 de ani, dintre care șase erau bărbaţi. 

Toţi aveau boală arterială coronariană și majoritatea prezentau factori de risc, precum hipertensiune arterială, hiperlipidemie și diabet zaharat tip 2. De asemenea, pacienţii erau supraponderali sau obezi. Cu excepţia unui pacient care a decedat înainte de internarea în spital, toţi ceilalţi au fost spitalizaţi în medie 17,6 zile. Studiul a descoperit dovezi ale replicării SARS-CoV-2 în toate coronarele analizate.

 79% dintre macrofage și 90% dintre celulele spumoase (markeri ai aterosclerozei în toate stadiile bolii) erau pozitive pentru proteina S (spike). Virusul SARS-CoV-2 a indus un răspuns inflamator puternic, evidenţiat prin eliberarea de citokine – inclusiv interleukina 2 și interleukina 6, asociate cu infarctul miocardic – în ambele tipuri de celule. Acesta poate contribui la complicaţiile cardiovasculare în cazul pacienţilor cu COVID-19.

Autorii concluzionează că celulele spumoase pot funcţiona ca un rezervor de resturi SARS-CoV-2 în interiorul plăcii aterosclerotice. Limitările studiului ţin de faptul că descoperirile sale sunt relevante doar pentru variantele circulante între mai 2020 și mai 2021, și nu pot fi generalizate și la nivelul pacienţilor mai tineri și mai sănătoși.


https://www.medscape.com/viewarticle/996964
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe