Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Studiu: ceața mentală cauzată de COVID scade coeficientul de inteligență

de Florentina Ionescu - apr. 2 2024
Studiu: ceața mentală cauzată de COVID scade coeficientul de inteligență

Un studiu recent scoate la iveală faptul că ceața mentală apărută în urma COVID-19 poate să scadă coeficientul de inteligență cu 2-6 puncte pe o perioadă de mai mult de un an.

Chiar și cazurile ușoare de COVID-19 pot cauza deficite cognitive semnificative, măsurabile, în comparație cu acele persoane care nu au fost niciodată infectate cu virusul SARS-CoV-2, potrivit unuia dintre cele mai mari studii de acest fel, scrie New Atlas. Ceața mentală – așa numita „brain fog” sau ceață pe creier – cauzată de COVID este un fenomen real și poate să vă scadă coeficientul de inteligență (IQ-ul) cu până la 6 puncte preț de cel puțin un an, arată sursa citată. 

„Potențialele efecte pe termen lung ale bolii COVID-19 asupra funcției cognitive au fost un motiv de îngrijorare pentru public, pentru profesioniștii din domeniul sănătății și pentru cei care fac politici publice, dar până acum a fost dificil să măsurăm în mod obiectiv aceste efecte într-un eșantion mare al populației”, a explicat Adam Hampshire, autorul principal al acestui studiu recent publicat. 

Cercetarea de față și-a adunat date din unul dintre cele mai mari și cele mai lungi studii din lume pe tema COVID, numit REACT (Real-Time Assessment of Community Transmission). Proiectul acesta, care a luat startul în aprilie 2020, urmărește și acum aproape 3 milioane de persoane din Anglia. Obiectivul este de a înțelege mai bine cine suferă de simptome pe termen lung după o infecție de tip COVID și de a înțelege care sunt, de fapt, acele simptome. 

Această investigație particulară din cadrul REACT s-a axat pe aproximativ 112.000 de persoane care au completat online un chestionar de evaluare, dezvoltat în mod unic pentru a măsura domeniile ce țin de funcția cognitivă și despre care se știe că au fost afectate de COVID-19. Fiecare participant a oferit informații despre istoricul său de boală COVID, permițându-le cercetătorilor să compare rezultatele cu privire la funcția cognitivă cu durata și severitatea simptomelor, arată sursa citată. 

Între 3% și 4% din totalul cohortei s-au calificat ca suferind de sindromul „long COVID” sau COVID lung, iar acești oameni au raportat că simptomele au durat în cazul lor mai mult de 12 săptămâni. Majoritatea persoanelor din acel grup de long COVID au avut simptome chiar până la un an de la infecția inițială. 

Dintre pacienții aceia cu long COVID, cercetătorii au sugerat că evaluarea lor cognitivă a arătat deficite la acest nivel, corelate cu o scădere în IQ de aproximativ 6 puncte, în comparație cu acele persoane care nu au avut istoric medical de infecție cu SARS-CoV-2. Deficitele cognitive au fost în principal detectate în domenii cognitive asociate cu memoria, amenajarea spațiului (spatial planning) și raționamentul verbal (verbal reasoning). 

„Prin folosirea platformei noastre online pentru a măsura multiplele aspecte ale cogniției și memoriei la scară largă, am putut să detectăm deficite mici, dar măsurabile în performanța taskurilor cognitive. Noi am descoperit, totodată, că persoanele au fost afectate în moduri diferite, în funcție de factori precum durata bolii, varianta virusului și spitalizarea”, a declarat Adam Hampshire. 


Notă autor:

Imagine-simbol generată cu AI la 2 aprilie 2024, la 12:13 PM

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe