Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Testul paharului: cum recunoașteți rapid semnele de meningită sau septicemie

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 11 aprilie 2022, ora 11:07

Medicul Mihai Craiu a explicat pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii cum pot recunoaște părinții semnele de meningită sau de septicemie.

testul paharului meningita

Medicul pediatru Mihai Craiu a atenționat, pe pagina de Facebook pe care o administrează, Spitalul Virtual pentru Copii”, asupra faptului că părinții trebuie să fie extrem de atenți la simptomele unor boli grave, precum meningita sau septicemia. 

Craiu

Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie în cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” (INSMC), a precizat că acesta (vedeți imaginea de mai jos) este un semn pe care ar trebui să îl știe toți părinții:

„Acum în România sunt pline camerele de gardă de la toate spitalele de copii. Telefonul sună la ambulanță continuu. Medicii de familie răspund unui număr mult mai mare de apeluri decât de obicei. Poate și pentru că am obosit, cu toții, să respectăm reguli stricte iar «relaxarea» a fost făcută prea abrupt... În acest context, în care febră au foarte mulți copii, trebuie să cunoașteți un semn ce reprezintă o mare urgență. Când un copil are febră și apar pe corpul lui mici pete (de culoare roșie sau vișinie) care NU dispar atunci când apăsăm cu un pahar de sticlă pe ele, ar putea fi grav. Foarte grav... de obicei meningită sau septicemie”.

Medicul Mihai Craiu a adăugat că, dacă un copil febril face brusc o erupție pe piele, acesta este un motiv serios ca părinții să se sfătuiască imediat cu medicul pediatru al celui mic:

„Dacă există și durere intensă de cap, vărsături «în jet», fără motiv, dacă este deranjat de lumină copilul dvs sau dacă ii bombează fontanela (partea moale de lângă creștetul capului la sugari) atunci trebuie să sunați la 112. Sau să mergeți imediat la spital. Testul paharului poate face diferența dintre viață și moarte, în unele cazuri grave. Nu numai la copil... Febră fac toți copiii mici când răcesc. Erupție au puțini iar erupție care NU dispare la testul paharului au foarte puțini. Aceștia trebuie să ajungă imediat la medic”.

Dr. Mihai Craiu a oferit și două linkuri citând astfel informațiile medicale referitoare la „testul paharului”. 

Dr. Mihai Craiu: Ce faceți până ajungeți cu copilul la spital dacă a înghițit o baterie? 

 

Avertismentul dr. Mihai Craiu referitor la COVID: „Nu vă mai tratați singuri!” 

Etichete: meningita septicemie simptome meningita dr. Mihai Craiu Mihai Craiu spitalul virtual pentru copii simptome septicemie testul paharului Pediatrie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC