Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Dr. Mihai Craiu: Ce faceți până ajungeți cu copilul la spital dacă a înghițit o baterie?

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 24 februarie 2022, ora 13:21

Pe pagina sa oficială, Spitalul Virtual pentru Copii, medicul Mihai Craiu a explicat care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze părinții dacă cel mic a înghițit o baterie de dimensiunea unui nasture.

Specialistul de la INSMC „Alessandrescu-Rusescu” a oferit câteva informații extrem de importante pentru părinții micuților care au înghițit o baterie cât un nasture, numită și „button battery” în limba engleză. 

Dr. Mihai Craiu, la final de an: „Spitalul Virtual pentru Copii va fi și în 2022” 

baterie cat un nasture

Peste 3000 de astfel de baterii sunt înghițite accidental, în SUA, conform datelor oferite de American Poison Control Center, precizează medicul Mihai Craiu.

„Și ce dacă? «Doar este o baterie atât de mică... Nu se va întâmpla nimic...». Din păcate aceste afirmații, pe care le-am auzit deseori de la părinți, nu sunt adevărate, în toate cazurile”, a subliniat specialistul de la INSMC pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.

Părinții trebuie să știe că dimensiunea mică nu le face „nevinovate”, iar întârzierea adresării la medic poate aduce efecte extrem de grave asupra micuțului care a înghițit o astfel de baterie. 

Conf. dr. Mihai Craiu: când poate copilul vindecat de COVID să facă din nou sport? 

„Ce putem face până ajungem la spital, dacă suspectăm că bateria înghițită nu a ajuns în stomac? (...) În acest scenariu trebuie dată câte o linguriță de miere, la fiecare 5 minute, până ajungeți la spital. Cât persistă sindromul esofagian și sunteți pe drum spre spital dați unui preșcolar sau copil mai mare miere, ca să facilitați alunecarea bateriei către stomac. Odată ajunsă în stomac bateria, riscul scade mult, deoarece alcalinitatea polului negativ al bateriei va fi compensată de aciditatea gastrică. Apoi aceasta se va elimina, de obicei, singură, daca este mică, sub 20 mm.”, a explicat, pas cu pas, dr. Mihai Craiu

Totodată, el a explicat ce trebuie să facă părinții mai departe în această situație: 

Nu forțați vărsăturile și nu pierdeți vremea. Timpul este vital în cazurile în care bateriile sunt inclavate în esofag sau în gât. Dacă pacientul respiră dificil sau are stridor intens, bateria ar putea fi localizată undeva unde blochează și căile respiratorii. Sunați imediat la 112! In principiu acțiunea se bazează pe vârsta copilului, pe mărimea bateriei și pe severitatea simptomelor”, a scris dr. Mihai Craiu.

El a oferit, la finalul postării, și o sursă extrem de importantă pentru părinți, în limba engleză: protocolul de la National Capital Poison Center, protocol care poate fi consultat la acest link.

Etichete: dr. Mihai Craiu INSMC Alessandrescu – Rusescu INSMC INSMC „Alessandrescu-Rusescu” medic pediatru pediatru baterie baterie inghitita esofag aciditate gastrica varsaturi

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC