Newsflash
ACTUALITATE Știri

Picturi murale cu rol terapeutic la Spitalul „Dr. Victor Gomoiu”

de Florentina Ionescu - apr. 8 2024
Picturi murale cu rol terapeutic la Spitalul „Dr. Victor Gomoiu”

La Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” București au fost inaugurate vineri mai multe desene murale terapeutice.

Acestea au fost realizate în cadrul unui proiect susținut de Ambasada Elveției în România, Fundația Anouk Elveția, Fundația Inocenți București și Swiss Sponsors’ Fund, se arată într-un comunicat

Invitații la evenimentul de vineri, 5 aprilie, au putut admira picturile în acrilic, prietenoase cu mediul, dedicate copiilor internați în cel mai modern spital de pediatrie din București, singurul de acest fel construit în Capitală în ultimii 30 de ani. 

„Marcăm astăzi (5 aprilie – n.red.) finalizarea proiectului inițiat în 2018, împreună cu Fundația Anouk, Fundația Inocenți și Ambasada Elveției. Această colaborare este foarte valoroasă pentru noi, și are o importanță deosebită pentru copiii internați în spital, cei care beneficiază de fapt de rezultatul efortului remarcabil depus de către toți cei implicați. Pentru că este vorba despre emoții și sentimente investite în aceste lucrări, le suntem profund recunoscători partenerilor noștri pentru acest proiect minunat”, a spus Maria Enescu, managerul Spitalului de Copii „Dr. Victor Gomoiu”. 

Bucurie, lumină și culoare pentru micii pacienți 

„Artiștii Fundației Anouk, care sunt lângă noi pentru al cincilea an, au realizat partea de frumos din acest spital, și rezultatul muncii lor ne bucură astăzi pe toți cei care suntem prezenți. Sunt copii care stau în spital două sau trei zile, dar sunt și pacienți care stau săptămâni sau chiar luni întregi. Pentru toți aceștia, picturile terapeutice și prezența voluntarilor din cadrul Fundației Inocenți înseamnă bucurie, lumină și culoare”, a spus dr. Ana Maria Davițoiu, medic primar pediatrie, doctor în științe medicale, director medical al Spitalului de Copii „Dr. Victor Gomoiu”. 

Picturile, cu tematici diferite, acoperă toate cele șase etaje al unității medicale, fiind vizibile în secții, pe holuri, în sălile de așteptare, la camera de gardă, și chiar și în cabinetele de imagistică, scopul lor fiind de a bucura privirile și sufletul micilor pacienți și celor apropiați acestora. 

„Am considerat că este crucial ca spitalul să ofere o atmosferă prietenoasă pentru copiii care vin aici. Acest lucru înseamnă un impact vizual puternic pentru ei. Artiștii au lucrat în 3 sesiuni, de câte 4-6 săptămâni, acoperind fiecare etaj și secție cu povești captivante, menite să rețină atenția pacienților și să îi ajute să uite pentru o vreme de motivele pentru care au venit la spital”, a declarat dr. Costel Vlad, medic primar ortopedie pediatrică, șef de secție. 

Șapte pictori diferiți 

„Tematica picturilor a fost decisă împreună cu echipele medicale din fiecare secție a spitalului. Am avut șapte pictori diferiți, pe tot parcursul acestui proiect. În România, este cel mai mare proiect pe care l-am făcut până acum. Dar am realizat peste 250 de proiecte asemănătoare, în 17 țări din Europa și în SUA, ceea ce înseamnă peste 6 milioane de beneficiari”, a afirmat Guillame Ozon, artist Fundația Anouk. 

„Suntem prieteni vechi ai Spitalului de Copii Dr. Victor Gomoiu și pentru că i-am întâlnit pe artiștii Fundației Anouk la Cluj, i-am invitat să realizeze picturi terapeutice și aici. Practic, am acționat ca intermediari pentru a aduce culoare și bucurie în acest spital nou și modern”, a completat Valentina Maghirescu, director Fundația Inocenți București. 

Sursa foto: https://www.facebook.com/SpitalulVictorGomoiu/

Costurile acestui proiect au fost acoperite exclusiv din fonduri private, donații și sponsorizări obținute de partenerii proiectului: Fundația Anouk Elveția, Fundația Inocenți București, Swiss Sponsors’ Fund și Ambasada Elveției în România. 

„Astăzi, s-a întâmplat ceva magic în viaţa mea. Este pentru prima dată când vin cu plăcere într-un spital. Acest proiect finalizat contribuie practic la starea de armonie pe care vrem să o creăm în spital. Îi ajută pe micii pacienți să treacă prin experiența unei internări în cel mai plăcut mod posibil”, a punctat E.S. Massimo Baggi, ambasadorul Elveţiei în România. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe