Ministrul Sănătății spune că va fi găsită o cale legală şi corectă prin care atât medicii de familie, cât şi farmaciile să poată distribui comprimatele.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat într-o conferinţă de presă că, de miercuri, 6 aprilie, va demara campania de informare privind administrarea și păstrarea pastilelor de iodură de potasiu, informează Agerpres.
Comprimatele nu vor fi distribuite decât când populația va şti despre ce este vorba, iar fiecare distribuire va fi însoţită şi de un flyer de informare, a spus Alexandru Rafila. Potrivit ministrului, campania se va derula prin intermediul mass-media.
Avem deja primele imagini care vor fi distribuite în diversele canale de comunicare mass-media în ceea ce priveşte iodura de potasiu. (...) Sunt foarte scurte, uşor de înţeles. De ce trebuie să primim pastile cu iodură de potasiu? Precizare că aceasta este o măsură strict preventivă şi nu există pericol iminent. (...) De ce facem lucrul acesta? Pentru a evita folosirea unor produse neconforme sau chiar nocive, care sunt procurate din surse neautorizate”, a explicat ministrul Sănătăţii.
El a adăugat că pastilele se administrează în primele şase ore după anunţul autorităţilor, în doză unică. Comprimatele se păstrează într-un loc sigur, la întuneric, la temperatură constantă şi nu trebuie lăsate la îndemâna copiilor.
Eventuala administrare se face de către părinţi copiilor, nu se autoadministrează de către copii”, a spus Alexandru Rafila.
În ceea ce priveşte contraindicaţiile, acesta vor fi comunicate de către medicul de familie persoanelor aflate pe lista sa.
Dacă se administrează în mod abuziv atunci când nu este nevoie sau într-o doză incorectă, există posibilitatea apariţiei unei afecţiuni la nivelul glandei tiroide, mă refer la hipo sau hipertiroidism”, a mai arătat ministrul.
Alexandru Rafila a precizat că va fi găsită o cale legală şi „corectă”, prin care atât medicii de familie, cât şi farmaciile să poată să distribuie aceste pastile într-un timp rezonabil.
În opinia sa, implicarea medicilor de familie în distribuirea pastilelor constituie „o procedură de responsabilitate profesională”.
Medicii de familie nu cred că pot distribui toată iodura de potasiu
FNPMF, avertisment privind consecințele încetării stării de alertă
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe