Newsflash
Știri

INSP coordonează o campanie națională despre sănătatea reproducerii

de Florentina Ionescu - feb. 3 2023
INSP coordonează o campanie națională despre sănătatea reproducerii

În luna februarie se desfășoară la nivel național o campanie de informare, educare și comunicare coordonată de Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Campania a fost inițiată sub sloganul „Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta!” şi implementată la nivel local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene.

Pentru ca toți tinerii să aibă șansa de a trăi o viață lungă și sănătoasă, este nevoie ca deciziile pe care le iau în ceea ce privește sănătatea reproducerii să fie corecte.

Campania INSP urmărește creșterea nivelului de informare în ceea ce privește utilizarea unor surse de informare corecte, a serviciilor de planificare familială și a metodelor contraceptive pentru a evita ca tinerele să devină victimele unei sarcini nedorite, se arată într-un comunicat de presă al INSP. 

Totodată, se dorește informarea populației cu privire la consecințele negative pe care le poate avea sarcina în perioada adolescenței, dar și informare cu privire la protejarea în fața infecțiilor transmisibile pe cale sexuală.  

Sanatatea-Reproducerii-dreptul-si-responsabilitatea-ta

Chiar dacă fenomenul sarcinii în rândul adolescentelor este în scădere la nivel european, în România această tendință este mai puțin accentuată. În plus, aproximativ 44% dintre copiii din mame cu vârste mai mici de 15 ani și 19% dintre cei provenind din mame cu vârste între 15-19 ani, născuți în UE au fost înregistrați în România.

 • 1 din 2 născuți vii la adolescentele de 10-14 ani din UE se regăsește în România.
 • 1 din 5 născuți vii la adolescentele de 15-19 ani din UE se regăsește în România.

Sarcinile la adolescente, un pericol

Sarcinile la adolescente sunt însoțite de probleme atât pentru mamă, cât și pentru făt. În condițiile în care aparatul genital al mamei nu este pe deplin maturizat, riscul de eclampsie, endometrită puerperală și infecții sistemice este mai mare față de mamele cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani.

Totodată, nou născuții provenind din mame cu vârste mai mici de 20 de ani se confruntă cu riscuri mai mari de afecțiuni neonatale severe, greutate mică la naștere și naștere prematură.

A da naștere la o vârstă fragedă, pe lângă posibilele complicații pe timpul sarcinii, implică modificări majore pentru mamă precum abandonul școlar cauzat de sarcină și nașterea copilului, imposibilitatea de a îngriji bebelușul, dezavantaje economice, ș.a., spun reprezentanții INSP.

Printre strategiile care s-au dovedit eficiente pentru reducerea fenomenului sarcinilor la adolescente se numără amânarea debutului vieții sexuale, decizia de a începe viața sexuală în urma unei corecte informări, educația privind metodelor de prevenție și utilizarea metodelor contraceptive adecvate.

Înainte de debutul vieții sexuale, adolescenții pot să se adreseze:

 • unui medic din cabinetul de planificare familialǎ;
 • medicului specialist obstetricǎ-ginecologie;
 • medicului de familie;
 • asistentului medical;
 • asistentului medical școlar;
 • asistentului medical comunitar;
 • mediatorului sanitar.

La cabinetul de planificarea familială, adolescenții pot să beneficieze de:

 • acces chiar şi fără trimitere de la medicul de familie;
 • informații şi fără a fi însoțiți de pǎrinți, chiar dacǎ sunteți minor;
 • consiliere gratuită pentru alegerea unei metode contraceptive adecvate;
 • recomandări pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală.

„Prin atragerea atenției societății asupra acestei problematici, urmărim atât încurajarea tinerilor de a utiliza surse de informații de încredere, de a discuta despre sănătatea reproductivă cu un cadru medical, cât și mobilizarea și implicarea familiilor și comunităților pentru a sprijini tinerii în adoptarea unui comportament sexual responsabil”, au transmis reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

 • Tipărit + digital – 249 de lei
 • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe