Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Medic de la Institutul „Marius Nasta”: Terapia cu oxigen nu arde plămânii

Viața Medicală
Dorina Novac luni, 1 noiembrie 2021, ora 11:15

Dr. Irina Strâmbu, de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, a precizat că terapia cu oxigen nu arde plămânii, ci este cheia menținerii vieții în speranța unei evoluții favorabile a leziunilor induse de COVID.

Specia umană este dependentă de oxigen. Dacă plămânii nu ar fi capabili să aducă în sânge oxigenul necesar, din pricina diverselor boli care îi pot afecta, inclusiv COVID-19, corpul ar muri, a menționat conf. univ. dr. Irina Strâmbu, coordonatorul Pavilionului COVID din Institutul „Marius Nasta”.

terapie cu oxigen
Sursă imagine: Ro Vaccinare // Facebook

„În secțiile COVID ale Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta pacienții ajung de foarte multe ori la internare cu afectare pulmonară severă, evidențiată prin saturații de oxigen înspăimântătoare: 70%, 60%, chiar 50%, asta înseamnă că mai puțin de jumătate din globulele roșii care ajung în plămân găsesc acest gaz să îl poată prelua și să-l ducă la creier, inimă... Este prioritar pentru acești pacienți tratamentul, conform protocoalelor în vigoare, iar pe primul loc, medicamentul necesar din primul moment în COVID este OXIGENUL, care se administrează la un debit uriaș, care să permită creșterea saturației la un nivel acceptabil pentru funcționarea organelor vitale, care au rol-cheie în supraviețuirea organismului la criza generate de virus”, a explicat dr. Irina Strâmbu.

Potrivit medicului, experiența pandemiei a arătat că debitul de oxigen necesar poate fi foarte mare, până la 60 litri pe minut.

„Și din nefericire, unii pacienți continuă să se agraveze cu tot tratamentul disponibil în acest moment, fiind uneori nevoie de mijloace invazive, intense și greu de tolerat, care însă permit ca oxigenul să ajungă la organele vitale... și sunt convinsă că mulți dintre dumneavoastră au auzit în aceste zile cuvintele: ventilație non-invazivă sau intubație sau ventilație mecanică”, a adăugat coordonatorul Pavilionului COVID.

Etichete: pavilion COVID terapia cu oxigen afectare pulmonara institutul marius nasta

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.