Reprezentanții Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” oferă informații utile despre utilizarea antibioticelor.
Antibioticele sunt substanțe utilizate în distrugerea bacteriilor care produc infecții în organism. Infecțiile respiratorii care necesită antibiotice impun respectarea unui set de reguli esențiale pentru a crește eficiență și pentru a reduce efectele adverse posibile, se arată pe pagina de Facebook a Institutului.
Interacțiunea medicamentelor cu alimentele, dar și a medicamentelor între ele este o direcție care vizează colaborarea medic clinician - farmacist clinician, explică medicii de la „Marius Nasta”.
Consumul de antibiotice trebuie să respecte câteva aspecte, dacă vrem ca acestea să fie și eficiente pentru cei care le utilizează, dar să și reducem pe cât posibil selectarea florei rezistente.
Administrarea antibioticelor înainte de masă sau după masă reprezintă un factor deosebit de important pentru asigurarea eficacității tratamentului și reducerea reacțiilor adverse. Anumite antibiotice trebuie administrate pe stomacul gol (penicilina V, ampicilina, azitromicina, tetraciclina) pentru a asigura o absorbție și o eficacitate optimă.
De asemenea, pentru unele antibiotice se recomandă administrarea în timpul meselor sau după masă, întrucât acestea pot provoca tulburări digestive, greață și vărsături: amoxicilină, doxiciclină, metronidazol, tinidazol, levofloxacină, potrivit sursei menționate.
„Este total interzis să folosim antibiotice fără să avem un consult medical prealabil, iar indicația antibioticelor să fie făcută de un medic. Orele la care se administrează antibioticele trebuie respectate în toată perioada tratamentului. Însă este esențial ca alegerea intervalului orar să nu afecteze ritmul somn - veghe extrem de important în refacerea organismului bolnav. Doza și ritmul asigură practic vindecarea afecțiunii. Omițând unele doze nu facem altceva decât să oferim timp bacteriilor să își adapteze mecanismele de rezistență, și treptat să obținem ceea ce numim rezistență la antibiotice, o problemă extrem de dificil de gestionat”, precizează S.L. dr. Beatrice Mahler, medic pneumolog.
Antibioticele pot salva vieți, a subliniat aceasta, dar oricând se folosesc antibiotice, acestea pot duce la apariția rezistenței la antibiotice, ceea ce presupune că germeni precum bacteriile și ciupercile dezvoltă capacitatea de a învinge medicamentele concepute pentru a le ucide:
„Dacă antibioticele își pierd eficacitatea, atunci pierdem capacitatea de a trata infecțiile severe”, adăugat dr. Beatrice Mahler, medic pneumolog.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe