Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

La zi despre SARS-CoV-2

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 8 ianuarie 2021

Medicul epidemiolog Emilian Popovici a făcut o serie de precizări cu privire la variantele noi ale virusului SARS-CoV-2 care circulă în prezent în mai multe state ale lumii.

noutatiDespre varianta sud-africană a coronavirusului nu prea există informaţii la ora actuală, atrage atenţia acesta: „Sunt supoziţii, presupuneri. Aș zice niște supoziţii, dar nu sunt încă confirmate”.

Pe de altă parte, despre varianta din Marea Britanie a coronavirusului s-au descoperit, între timp, și alte informaţii: „Este o variantă nouă care a prezentat 17 mutaţii, dar care, din fericire, nu au dus decât la o creștere a transmisibilităţii, și nu la modificări din alte puncte de vedere”.

În concluzie, adaugă medicul, atât răspunsul imun faţă de vaccinul împotriva COVID-19, cât și imunitatea post-infecţioasă sunt în continuare la fel ca înainte de apariţia acestei variante din Marea Britanie.

Încă din primele zile ale acestui an, în presă a circulat informaţia cum că o persoană internată la Institutul „Matei Balș” din București ar fi fost infectată cu varianta de coronavirus din Marea Britanie, însă Ministerul Sănătăţii (MS) a făcut în 3 ianuarie o precizare în acest sens: „Pe teritoriul României nu a fost confirmată până în prezent varianta SARS-CoV-2 depistată în Marea Britanie”.

Potrivit MS, o nouă variantă se poate confirma numai prin secvenţierea genomului viral de institutele sau unităţile sanitare abilitate.
Această procedură tehnică va fi definitivată în perioada următoare.

Referitor la acest subiect, conf. dr. Emilian Popovici a declarat: „Am auzit de ieri, iar până astăzi nu a apărut (nu s-a confirmat – n.red.) nimic. Dar trebuie să reţinem că bolile infecţioase se deplasează cu avionul. Practic, trebuie (să acordăm – n.red.) o atenţie foarte mare, atât la măsurile care se iau, cât și la respectarea lor”.

Etichete: Emilian Popovici varianta sars-cov-2 varianta sud-africana pandemie covid imunitate covid SARS-Cov-2

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC