Newsflash
Știri

CMR: Apel pentru abordarea responsabilă a subiectului SARS-CoV-2

de Dorina Novac - feb. 27 2023
CMR: Apel pentru abordarea responsabilă a subiectului SARS-CoV-2

CMR lansează un apel pentru abordarea responsabilă a subiectului SARS-CoV-2 bazată pe respect la adresa corpului medical, a pacienților și a publicului larg, având permanent în vedere argumente științifice, în cadrul tuturor dezbaterilor și materialelor publice transmise prin orice mijloace de difuzare media.

CMR

„În ultima perioadă, asistăm la o creștere a numărului de mesaje din spațiul public care pun sub semnul întrebării situația extremă gestionată de personalul din sistemul de sănătate, precum și suferința pacienților și a aparținătorilor acestora, în timpul pandemiei de COVID-19. Observăm că sunt organizate dezbateri care nu servesc în niciun fel interesului public de acces la informație prezentată într-un mod accesibil și echilibrat, conform unor surse corect și temeinic explorate și a unor argumente fundamentate științific”, transmit reprezentanții Colegiul Medicilor din România (CMR).  

Citește și: Colegiul Medicilor Dolj: dezbatere pe tema reducerii greșelilor medicale

Potrivit sursei citate, în toamna anului 2021, România trecea printr-o situație dramatică, ce nu poate fi uitată: un număr mare de infectări, cu un număr copleșitor de pacienți în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) și un număr important de decese evitabile în rândul celor care nu s-au vaccinat.

„În acel moment, medicii din cadrul secțiilor ATI s-au mobilizat exemplar, sprijinind în mod vital efortul extraordinar al tuturor colegilor medici și al personalului medical implicat în tratarea pacienților. Societatea românească le datorează tuturor deferență și recunoștință. Ne exprimăm profunda îngrijorare față de orice demers jurnalistic sau de orice altă natură care promovează dezbateri între persoane fără nicio pregătire medicală de specialitate, interesate să-și prezinte exclusiv propriile opinii și interpretări cu privire la aspecte medicale complexe. Respingem totodată cu fermitate orice atitudine denigratoare manifestată față de medici cu o experiență și o recunoaștere profesională incontestabile, care răspund de bună credință invitațiilor jurnaliștilor, în spiritul informării publicului larg și care sunt puși uneori în situații lipsite de eleganță, dăunătoare deopotrivă pentru public și pentru toți cei implicați”, se arată într-un comunicat al CMR.

Reprezentanții CMR precizează că activitatea profesională a medicului este dedicată exclusiv apărării vieții, sănătății și integrității fizice și psihice a ființei umane, iar pentru a îndeplini acest rol, corpul medical are nevoie și de sprijinul tuturor responsabililor pentru o comunicare eficientă, corectă și completă a opiniei publice cu privire la subiectele medicale.

De asemenea, CMR atrage atenția asupra pericolelor la care este expusă în acest moment întreaga societate, nu doar în contextul tratamentelor pentru COVID-19, ci și din perspectiva generării unei reacții de negare și de contestare în ansamblu a aspectelor care țin de sănătatea și siguranța populației.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe