Newsflash
ACTUALITATE Interviuri

Dr. Mihai Chiloflischi: Copiii operați pentru defect cardiac trebuie să se adapteze la o nouă fiziologie

de Florentina Ionescu - feb. 28 2024
Dr. Mihai Chiloflischi: Copiii operați pentru defect cardiac trebuie să se adapteze la o nouă fiziologie

Dr. Mihai Chiloflischi este medic primar în Anestezie și terapie intensivă pentru chirurgia cardiovasculară.

Mai mulţi micuţi operaţi pe inimă în cadrul unor misiuni umanitare desfășurate, în 2023, la un spital privat din București s-au întâlnit în februarie cu echipa medicală care s-a ocupat de ei. Operaţiile au fost realizate cu sprijinul unor echipe medicale din care a făcut parte și dr. Mihai Chiloflischi, medic primar Anestezie și terapie intensivă pentru chirurgia cardiovasculară în cadrul Sanador. 

Am stat de vorbă luna aceasta cu doctorul Mihai Chiloflischi în cadrul evenimentului și am aflat prin ce fel de tranziție trec micii pacienți după corecția defectelor de la inimă. În lipsa unor corecții medicale chirurgicale, mulți copii nu se bucure de ceea ce viața are pus deoparte pentru ei, spune medicul.

Citiți și: Întâlnire cu salvatorii 

Care sunt provocările anesteziei la pacientul pediatric, mai ales într-o intervenție pe cord? 

În primul rând, este o provocare orice act medical care se adresează unui copil – cu atât mai mult cu cât e vorba de o malformație cardiacă sau defect cardiac, mai pe înțelesul nostru, care face ca fiziologia sau viața acestor copii să fie diferită de a celorlalți. Ei se nasc cu aceste defecte, de cele mai multe ori sunt privați de tot felul de plăceri sau activități și practic se îndepărtează încet-încet de viața normală a unor copii de vârsta lor. Și vorbim aici de copiii mari. Pentru cei mici, mulți dintre ei, în lipsa unor corecții medicale chirurgicale, nici nu ajung practic să se bucure de ceea ce viața are pus deoparte pentru ei. 

Așadar, fiziologia lor, adică modul în care această inimă funcționează este realmente diferit pentru o mare parte din acești copii, mai ales cei care au malformații complexe. Și-atunci ei trebuie tratați cu foarte mare grijă, pregătiți așa cum trebuie, în primul rând, ei trebuie identificați prin screeninguri ecografice și prin consulturi cardiologice, pregătiți așa cum trebuie, compensați în măsura în care se poate, adică aduși în starea cea mai bună pentru ca ei să poată trece printr-o astfel de operație. 

Doctorul Mihai Chiloflischi - cel mai din dreapta

Care este rolul anesteziei la acești micuți cu malformații sau defecte cardiace? 

Rolul anesteziei este să creeze un confort deosebit pentru cel care urmează să facă corecția totală a unui astfel de defect, să facă inima și corpul copilului nici să nu știe că el trece printr-o astfel de operație – pentru că este un stres destul de mare – și ulterior să facă tranziția de la corecția din timpul operației la viața luată pe parcurs de ore, zile și săptămâni de după operație. 

Copiii sunt puși în situația de a se adapta la o nouă fiziologie, la o nouă activitate cardiacă și trebuie să-și compenseze singuri – și cu ajutorul medicamentelor – toate aceste modificări care au fost făcute. Și-atunci toată această intervenție chirurgicală medicală anestezică presupune o muncă plăcută – e-adevărat – dar riscantă și laborioasă de tranziție de la o inimă bolnavă din naștere la o inimă cu care copilul să-și poată continua după aceea viața. Și mai mult decât atât, copilul să crească și să se integreze în viața care urmează. 

Cât de mare este echipa multidisciplinară care se ocupă de o astfel intervenție pe cordul unui copil? Sunt mulți specialiști prezenți în sala de operație? 

Este o echipă diversă, pentru că dacă ar fi să împărțim lucrurile pe care le facem, ele țin de mai multe sectoare. Să zicem că, pe lângă echipa chirurgicală, care de obicei înseamnă doi-trei chirurgi și a căror sarcină este efectuarea corecției propriu-zise, mai există și alte echipe care au grijă de acest procedeu. Este echipa de perfuzie extracorporeală, care face ca întreaga activitate a organismului să fie suplinită printr-o mașină care ține loc de inimă și de plămâni și care realizează toată homeostazia, adică echilibrul din timpul intervenției chirurgicale. În același timp, este o echipă de anestezie. 

De cele mai multe ori, aceste echipe se ocupă și de terapia intensivă de după intervenția chirurgicală, alteori este o echipă de anestezie și ea este așteptată afară de echipele de terapie intensivă și care face ceea ce vă spuneam eu mai devreme, adică: creează un confort, un somn, o amnezie și o homeostazie a copilului în timpul intervenției chirurgicale, astfel încât copilul să treacă foarte duios prin operație, iar chirurgul să aibă toate condițiile de care are nevoie astfel încât să poată opera. 

Cine mai face parte din echipă? 

Avem, de asemenea, o echipă de asistente – asistente instrumentare, asistente care ajută asistentele instrumentare; avem echipă de oameni care fac legătura între tot acest proces și exterior – infirmiere, brancardieri, tot felul de persoane fără de care această activitate pe de-a-ntregul nu poate avea loc. Și după aceea avem o foarte mare echipă de medici, asistente, infirmiere care se ocupă de tot ce înseamnă terapia intensivă de după operație. Pe lângă toate aceste echipe de care v-am zis, sunt oamenii care se ocupă de acest copil înainte de operație. 

Copilul, de multe ori, este identificat în teritoriu de un medic de familie sau de un pediatru, alteori de un cardiolog pediatru care face ecografii, iar în partea cealaltă, la polul opus, este vorba de alți medici – uneori sunt aceeași ca cei din pre-operator, alteori sunt medici noi care preiau acest copil și care merg mai departe cu tratamentul post-operator de care are nevoie, cu integrarea copilului, cu monitorizarea lui ș.a.m.d. 

Carte de vizită: Dr. Boris Mihai Chiloflischi are următoarele specialități: Anestezie și terapie intensivă, Anestezie și terapie intensivă pentru chirurgia cardiovasculară; și lucrează la Sanador. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe