Newsflash
Știri

Dr. Mihai Craiu, la final de an: „Spitalul Virtual pentru Copii va fi și în 2022”

de Florentina Ionescu - ian. 11 2022
Dr. Mihai Craiu, la final de an: „Spitalul Virtual pentru Copii va fi și în 2022”

Medicul pediatru Mihai Craiu, de la INSMC, a revenit asupra deciziei sale de a închide proiectul SVC – Spitalul Virtual pentru Copii.

În 29 decembrie, medicul Mihai Craiu făcea un anunț pe o rețea socială, aducând astfel zâmbetele pe buzele multor părinți: 

„Am primit un mail de la bancă. De obicei nu le deschid... Dar acesta a fost altfel. Vă las să îl vedeți și întelegeți de ce SVC va fi și în 2022. Altfel decât a fost, dar va continua...”, a scris dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei şi Copilului (INSMC) „Alessandrescu-Rusescu” din Capitală, pe pagina oficială, în 29 decembrie 2021.

Dr.-Mihai-Craiu

Astfel, pe rețeaua socială Facebook, pe pagina SVC, medicul a reluat în ianuarie a.c. sfaturile pentru părinți, citând studii de specialitate referitoare la varicelă și la obezitatea la copii. 

Dr. Mihai Craiu renunță la proiectul Spitalul Virtual pentru Copii 

Unul dintre primele subiecte abordate în acest început de an pe Spitalul Virtual pentru Copii este obezitatea și, implicit, grupul de studiu al obezității din INSMC. Dr. Mihai Craiu a revenit cu informații pentru părinți, după „agresiunea culinară” asociată sărbătorilor de iarnă, la subiectul excesului de greutate la copil.

„Anul acesta, la nivel global, se estimează că numărul de copii cu greutate prea mare va depăși (pentru prima dată în istorie!) numărul de copii subnutriți. (...) Ultimele date de la CDC dovedesc că pandemia a agravat lucrurile, în ce privește excesul ponderal la copil. Față de 18% copii obezi, înainte de pandemie, anul trecut se ajunsese la un procent de 22%, în SUA”, a explicat medicul, citând câteva studii, pe pagina SVC.

Tot el amintește că excesul de greutate produce multiple efecte asupra sănatății. Se corelează mai ales cu o creștere a riscului de boală cardiovasculară și de diabet tip2. Din 2002 încoace rata de copii cu diabet tip 2 a crescut cu 4,8% anual, în SUA, a citat medicul un alt studiu, precizând că această creștere este, în mare măsură, atribuibilă sedentarismului, creșterii porțiilor de mâncare la mese și consumului excesiv de băuturi îndulcite. 

Avertismentul dr. Mihai Craiu referitor la COVID: „Nu vă mai tratați singuri!” 

„Nu este prea târziu să evaluați greutatea copilului dvs (pentru copiii școlari NU pentru sugari sau copii foarte mici) folosind calculatorul din portalul INSMC https://testulgreutatii.ro/. Și dacă sunt semne de întrebare ar fi necesar să discutați cu medicul de familie, cu un pediatru, un endocrinolog, sau un specialist în boli de nutriție și diabet. Toți aceștia vă pot spune că «gras și frumos» este doar... o vorbă din popor. Și că este falsă! Contează foarte mult cum pleacă în viață un copil, nutriția din primele 1000 de zile fiind esențială pentru sănătatea sa ulterioară”, a conchis medicul pediatru.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe