Newsflash
ACTUALITATE Știri

Dr. Mihai Craiu: cum recunoaștem deshidratarea la copil

de Florentina Ionescu - iul. 13 2023
Dr. Mihai Craiu: cum recunoaștem deshidratarea la copil

Medicul pediatru Mihai Craiu de la INSMC atrage atenția că în această perioadă există un risc mare de deshidratare la copii.

„Un val de căldură cuprinde țara noastră... Nici alți europeni nu se simt mai bine. Asta este... Riscul major pentru copiii noștri, în aceste condiții meteo, este reprezentat de deshidratare”, a scris doctorul Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, pe care o administrează. 

El amintește că noi toți, indiferent că suntem părinți sau nu, suntem bombardați zilnic, pe toate posturile TV, cu recomandarea imperativă de a bea un volum X de lichide într-un interval de 24 ore. 

„Dar cum este la copil? Când este prea puțin? Când a apărut deshidratarea? Cel mai simplu mod de evaluare a deshidratării este să urmărim urina: volumul și culoarea ei... Dacă un copil produce urină puțină (sub 1ml/kg/oră - aveți aici un calculator pentru diureză https://www.omnicalculator.com/health/urine-output) și închisă la culoare, probabil copilul dvs este deshidratat”, a explicat medicul pediatru de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului (INSMC) „Alessandrescu-Rusescu” din București. 

Sugarii alăptați exclusiv la sân cu vârsta sub 6 luni nu au nevoie de apă, ci doar de lapte matern, a adăugat specialistul. Mama, însă, ar putea avea nevoie de mai multe lichide. 

„Cei mai mari (copii - n.red.) au nevoie de apă (nu sucuri îndulcite sau băuturi energizante!). Cam 1 litru pe zi la preșcolar și școlar mic”, a conchis dr. Mihai Craiu.


Notă autor:

Sursa foto: www.shutterstock.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe