Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Bepirovirsen în infecţia cu virus hepatitic B

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 2 decembrie 2022

Terapia cu bepirovirsen în doză de 300 mg pe săptămână, timp de 24 de săptămâni, a determinat scăderea susţinută a AgHBs și a ADN VHB la aproape 10% dintre pacienţii cu infecţie cronică VHB.

p1

Infecţia cronică cu virusul hepatitic B (VHB) este o problemă majoră de sănătate la nivel mondial. Cu ajutorul tratamentului se dorește obţinerea statusului de vindecat din punct de vedere funcţional. Adică pierderea antigenului de suprafaţă HBs, cu sau fără seroconversia în sistemul HBs, și inducerea suprimării pe termen lung a ADN VHB. În pofida tratamentului cu analogi nucleotidici, terapie de primă linie pentru infecţia cu VHB, mai puţin de 5% dintre pacienţi au documentată lipsa AgHBs după 12 luni de tratament, ceea ce subliniază necesitatea unor terapii noi.

Bepirovirsen, o oligonucleotidă antisens, este concepută pentru a recunoaște în mod specific ARN-ul mesager pe care virusul hepatitic B îl folosește pentru a se replica în celulele hepatice infectate și pentru a produce antigene virale care favorizează cronicizarea bolii. Reducerea nivelurilor de ARN are ca rezultat o scădere atât a încărcăturii virale, cât și a producţiei de antigen viral HBs de către hepatocite. Acestea pot fi măsurate printr-o scădere a ADN-ului VHB și a nivelurilor de antigen din sângele circulant. Studiul de fază 2b B-Clear și-a propus să evalueze eficacitatea și siguranţa terapiei cu bepirovirsen pe o perioadă de 12 și 24 de săptămâni, la pacienţii cu infecţie cronică VHB care au primit sau nu terapie cu analogi nucleozidici/nucleotidici (NA).

Rezultate favorabile

Rezultatele pozitive ale studiului au fost publicate recent în New England Journal of Medicine. Acestea arată că tratamentul cu bepirovirsen a dus la clearance-ul susţinut al ADN-ului antigenului de suprafaţă al hepatitei B (HBs) și al virusului hepatitic B, atât la pacienţii trataţi concomitent cu analogi nucleozidici/nucleotidici, cât și la cei care nu urmează această terapie. Astfel, rezultatele oferă o indicaţie timpurie că bepirovirsen ar putea fi un tratament eficient, administrat fie în monoterapie, fie în asociere cu NA, care ar putea duce la vindecare funcţională.

Datele obţinute arată că 9% dintre pacienţii cărora li s-a administrat bepirovirsen în asociere cu NA și 10% dintre cei care au primit bepirovirsen ca monoterapie au atins obiectivul principal, caracterizat prin niveluri ale ADN VHB sub limita inferioară de cuantificare. Pacienţii cu niveluri iniţiale scăzute ale antigenului de suprafaţă al hepatitei B au răspuns cel mai bine la tratamentul cu bepirovirsen.

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2210027?query=featured_home

Etichete: bepirovirsen hepatita B

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC