Newsflash
Internaționale

Sistemul HLA, responsabil de infecţiile COVID-19 asimptomatice

de Dr. Mariana MINEA - aug. 11 2023
Sistemul HLA, responsabil de infecţiile COVID-19 asimptomatice

Aproximativ 20% dintre persoanele infectate cu COVID-19 nu prezintă simptomatologie, efect al memoriei imunitare dezvoltate prin contactul cu coronavirusurile sezoniere.

Mare parte dintre persoanele cu infecţie COVID-19 asimptomatică prezintă o formă a complexului HLA – HLA-B*15:01 – care influenţează răspunsul imun faţă de SARS-CoV-2. Această alelă HLA este responsabilă de imunitatea obţinută anterior pandemiei, în mod natural, la coronavirusurile circulante obișnuite.

Este rezultatul unui studiu publicat recent în Nature, realizat de un grup de cercetători de la Institutul Weill de Neuroștiinţe din San Francisco și de la Institutul de Știinţe Moleculare La Trobe, Universitatea La Trobe, Victoria, Australia.

Ei au analizat un grup de 29.947 de persoane pentru care erau disponibile date de genotipare HLA de înaltă rezoluţie. Dintre ei, 1.428 erau adulţi nevaccinaţi anti-COVID care avuseseră un test pozitiv pentru SARS-CoV-2. Pentru acest grup, cercetătorii au remarcat o puternică asociere între istoricul de infecţie COVID-19 asimptomatică și prezenţa HLA-B*15:01. Ipoteza cercetătorilor a fost că, anterior pandemiei, această alelă a sistemului HLA a favorizat crearea unor limfocite T cu memorie eficiente împotriva SARS-CoV-2. Mostrele recoltate prepandemic de la aceste persoane au arătat prezenţa limfocitelor T cu memorie, polifuncţionale și reactive la o peptidă prezentă în coronavirusurile sezoniere. Astfel, peptidul NQKLIANQF din proteina Spike a SARS-CoV-2 și peptidul NQKLIANAF din coronavirusurile OC43-CoV și HKU1-CoV au o capacitate similară de a fi prezentate de moleculele HLA-B*15:01 ale sistemului major de histocompatibilitate.

Antigenele sistemului HLA (Human Leucocyte Antigen, antigen leucocitar uman) sunt prezente pe suprafaţa limfocitelor T. Ele stabilizează antigenele străine organismului și le „prezintă” receptorului T, ducând la activarea limfocitului.

Această descoperire poate ajuta la o mai bună înţelegere a modului în care caracteristicile imunologice duc la o eliminare rapidă a virusului, precum și la o mai bună imagine asupra patogenezei, a dezvoltării de vaccinuri și a identificării de terapii.

 Risc mai mic de consecinţe pe termen lung

Patru tulpini de coronavirusuri sezoniere se fac responsabile de 15-30% din totalul infecţilor respiratorii în fiecare an. Este vorba de 229E-CoV, NL63-CoV, OC43-CoV și HKU1-CoV. Studii anterioare au demonstrat faptul că limfocitele T pot reacţiona încrucișat cu peptide din capsida SARS-CoV-2 și din cea a coronavirusurilor sezoniere. Acest lucru indică faptul că imunitatea de durată prin limfocite T are potenţialul de a limita severitatea COVID-19.

Cel puţin 20% dintre persoanele infectate cu SARS-CoV-2 rămân asimptomatice, potrivit studiilor. Persoanele cu forme asimptomatice de COVID-19 au un risc semnificativ mai mic de consecinţe pe termen lung induse de SARS-CoV-2 comparativ cu persoanele cu infecţie simptomatică.

O metaanaliză publicată la începutul anului 2023 a relevat faptul că dintre persoanele cu o formă de  COVID-19 asimptomatică, 17,13% au prezentat unul sau mai multe simptome pe termen lung asociate infecţiei cu SARS-CoV-2, aceste simptome fiind ușoare și acceptabile. Proporţia adulţilor a fost mai mare decât cea a copiilor (21,38% faţă de 15,2%). Analiza a inclus 1.643 de cazuri, dintre care 597 asimptomatice.


Notă autor:

https://www.nature.com/articles/s41586-023-06331-x
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9863678/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe