În România există centre de evaluare locale post-COVID, însă lucrurile se mișcă greu, a spus, la o emisiune realizată săptămâna trecută de Reţeaua de Solidaritate, conf. dr. Paraschiva Postolache.
Potrivit ei, personalul din prima linie suferă de epuizare, lucru nerecunoscut oficial. Medicul pneumolog a mai subliniat că mulţi foști pacienţi COVID sunt persoane active, care nu acceptă internarea în centrele de recuperare, iar evaluarea nu poate fi completă: „Nu există continuitate la nivelul Ministerului Sănătăţii pentru implementarea măsurilor de recuperare”.
Nici în Franţa nu există programe, a menţionat dr. Eugen Ionescu, medic specialist ORL, dar există colaborare între medici din diferite discipline. El a explicat că acolo, casa de asigurări de sănătate decontează costurile legate de proceduri medicale de bază, în care intră și cele de recuperare, de care beneficiază orice persoană prin asigurarea universală.
Medicul Tudor Toma, pneumolog în Marea Britanie, crede că este nevoie de un program naţional care să standardizeze tratamentul și investigarea persoanelor care ajung la long-COVID, pe baza dovezilor care apar: „Simptomele sunt diverse și lucrurile sunt în desfășurare continuă. Tratamentul trebuie protocolizat și adaptat la dovezile momentului”.
Citiți și: Reţeaua de Solidaritate a lansat un nou format media
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe