Newsflash
Internaționale

Long-COVID, asociat cu o creștere a mortalităţii

de Dr. Mariana MINEA - mar. 24 2023
Long-COVID, asociat cu o creștere a mortalităţii

Sechelele lăsate de COVID-19 cresc riscul de evenimente adverse în anul ce urmează bolii.

internationale2

Este concluzia unui studiu publicat recent în JAMA Health Forum, care a comparat 13.435 de adulţi cu afectare post-COVID (long-COVID) cu 26.870 de adulţi care nu trecuseră prin infecţia cu SARS-CoV-2. În cele 12 luni de urmărire, adulţii cu long-COVID au prezentat mai multe evenimente cardiovasculare și respiratorii pentru care au avut nevoie de îngrijiri medicale: aritmii cardiace, embolie pulmonară, accident vascular ischemic, boală arterială coronariană, insuficienţă cardiacă, boală pulmonară obstructivă cronică, astm.

De asemenea, 2,8% dintre persoanele cu long-COVID au decedat în decursul celor 12 luni, comparativ cu 1,2% dintre persoanele fără COVID.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite descrie long-COVID ca fiind prezenţa unor probleme de sănătate noi, recidivante sau continue timp de mai mult de patru săptămâni de la debutul infecţiei cu SARS-CoV-2. Între 10 și 25% dintre pacienţii simptomatici prezintă simptome dincolo de faza acută a bolii. Diagnosticul de long-COVID se bazează pe simptome ce includ oboseala, tusea, durerea (de articulaţii, de gât, de piept), pierderea gustului ori a mirosului, dispneea, afecţiunile tromboembolice, dificultăţile neurocognitive și depresia.

Rezultatele studiului indică nevoia de monitorizare continuă pentru indivizii la risc, mai ales în domeniul cardiovascular și pulmonar.

 

 


Notă autor:

https://jamanetwork.com/journals/jama-health-forum/fullarticle/2802095
https://www.euronews.com/next/2023/03/14/long-covid-linked-to-higher-mortality-rates-and-long-term-heart-problems-new-study-finds

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe