Persoanele care au prezentat niveluri ridicate ale markerilor fibrinogen și D-dimeri în timpul spitalizării pentru infecţia cu SARS-CoV-2 au avut un risc mai mare de a prezenta deficite cognitive și „ceaţă mintală” la 6 și la 12 luni.
Cercetători de la Universităţile Oxford și Leicester au realizat un studiu ce a inclus 1.837 de persoane cu istoric de spitalizare pentru infecţia COVID-19. Acestea au fost investigate la 6 luni și la 12 luni post-externare, prin teste și chestionare ce evaluau cogniţia și starea de sănătate. Specialiștii au analizat nivelurile fibrinogenului și D-dimerilor măsurate în cursul spitalizării și au descoperit că acestea erau mai mari la persoanele care ulterior au dezvoltat „ceaţă mintală” (brain fog). Mai exact, nivelul crescut de fibrinogen s-a asociat cu deficite cognitive subiective și obiective, iar excesul D-dimerilor – cu oboseală și dispnee. „Atât fibrinogenul, cât și D-dimerii sunt implicaţi în coagularea sângelui, astfel că rezultatele susţin ipoteza conform căreia formarea de cheaguri ar fi cauza simptomelor cognitive post-COVID”, a explicat, pentru BBC, dr. Max Taquet, de la Oxford, unul dintre autorii studiului. „Fibrinogenul poate acţiona direct la nivelul vaselor de sânge cerebrale, în timp ce D-dimerii se asociază adesea cu prezenţa cheagurilor la nivel pulmonar, problemele cerebrale fiind urmarea lipsei de oxigen”, a completat acesta.
Tot BBC îl citează pe dr. Simon Retford, lector la Universitatea din Lancashire, cu doctorat în criminologie și participant la studiu, care a petrecut două săptămâni în comă după ce a contractat COVID-19 în toamna anului 2020. În prezent, el funcţionează la capacitate de 60-70% și continuă să întâmpine probleme de concentrare, de memorare și de menţinere a fluxului gândirii. În calitate de evaluator al calităţii unor cursuri academice în luna mai, a simţit că mintea îi funcţionează „ca un computer lent care se chinuie să meargă în continuare”. Chiar dacă nu se va recupera complet niciodată, dr. Retford e hotărât să păstreze o atitudine pozitivă. „Sunt încă aici, în timp ce mii de alţi oameni nu mai sunt”, spune el.
Dintre medicii britanici care suferă de long-COVID, 18% declară că nu mai pot lucra, arată rezultatele unui chestionar realizat de British Medical Association și de grupul de susţinere Long COVID Doctors for Action. De asemenea, 60% dintre medicii afectaţi de long-COVID declară că această patologie le-a afectat capacitatea de a-și desfășura activităţile zilnice.
Asociaţia medicală solicită, printre altele, recunoașterea long-COVID ca boală ocupaţională pentru angajaţii din Sănătate, împreună cu definirea condiţiilor care acoperă toate simptomele debilitante ale bolii; acces îmbunătăţit la servicii de sănătate fizică și mintală pentru a ajuta la o abordare comprehensivă privind evaluarea, investigaţiile și tratamentul afecţiunii; mai multă susţinere pentru persoanele care suferă de long-COVID, pentru a reveni la serviciu în siguranţă, dacă pot. O susţinere care să includă și o abordare flexibilă privind ajustările necesare la locul de muncă.
https://www.nature.com/articles/s41591-023-02525-y
https://www.bbc.com/news/health-66658257
https://www.medscape.com/viewarticle/996030
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe