Newsflash
ACTUALITATE Internaționale Știri

Sănătatea europenilor, din nou sub lupa analiștilor

de Florentina Ionescu - sept. 29 2023
Sănătatea europenilor, din nou sub lupa analiștilor

Controalele medicale în scopul prevenţiei nu sunt o prioritate pentru toţi europenii, arată rezultatele unui sondaj prezentat recent.

Atitudinea europenilor faţă de prevenţie este deficitară. Aceasta este una dintre concluziile la care au ajuns iniţiatorii unui raport dat publicităţii luna aceasta. Documentul prezintă datele obţinute în urma unui sondaj reprezentativ realizat în rândul a aproximativ 32.000 de respondenţi din 16 ţări europene, printre care și România. Concluziile raportului au fost prezentate în 19 septembrie, în cadrul unei conferinţe de presă la Madrid, de Magali Geens (foto), managing director la Human8. Această agenţie de cercetare de piaţă a realizat studiul comprehensiv despre sănătatea europenilor în numele companiei STADA.

Perioada de cercetare a studiului a fost martie-aprilie. Eșantionul a fost de aproximativ 2.000 de respondenţi din
fiecare ţară.

Rezultatele sondajului arată că 85% dintre participanţi nu efectuează controale medicale importante în scopul prevenţiei. Dintre aceștia, 42% nu fac niciun fel de astfel de controale, iar 43% fac doar anumite investigaţii dintre cele recomandate. La întrebarea „Ce fel de controale medicale preventive faceţi de obicei?”, 58% dintre respondenţi au spus că se duc la dentist; 55% fac controale din sfera generală a sănătăţii; 42% spun că fac totuși o hemoleucogramă, 26% efectuează screen­ing pentru cancerul colorectal, 18% screening pentru depistarea cancerului de piele, iar 11% fac gastroscopii. Când vine vorba de investigaţiile oncologice, doar 50% dintre femeile respondente au recunoscut că efectuează screening pentru cancerul mamar. 

Din rândul bărbaţilor, 46% dintre respondenţii cu vârsta peste 55 de ani au spus că fac screening pentru cancerul de prostată. Totodată, 10% dintre bărbaţii de toate vârstele au spus că fac screen­ing pentru depistarea cancerului testicular.

De ce nu se duc oamenii la doctor?

Iniţiatorii sondajului au vrut să afle și care sunt motivele pentru care europenii preferă să nu efectueze controale medicale în scopul prevenţiei. Astfel, potrivit documentului, 23% dintre aceștia nu își permit să facă aceste controale medicale; 16% spun că nu au timp pentru a merge la medic; iar 22% dintre respondenţi nu cred că au nevoie de controale medicale. Din păcate, 32% dintre participanţi declară că nu știu ce controale pot efectua și nici care sunt cele pe care ar trebui să le facă.

În ceea ce privește stilul de viaţă al respondenţilor, rezultatele arată că 73% dintre aceștia s-au concentrat pe un stil de viaţă mai sănătos în cele 12 luni anterioare studiului. Totodată, 27% dintre europenii chestionaţi au crescut aportul de vitamine, 22% au apelat la medicul curant pentru sfaturi, 15% au făcut mai mult fitness, iar 12% au folosit mai multe aplicaţii de mobil pentru monitorizarea sănătăţii. 

Peter Goldschmidt alături de Magali Geens

La întrebarea „Mi-am crescut aportul de VMS (vitamine/minerale/suplimente)”, 27% dintre respondenţi au recunoscut că au luat mai multe vitamine, minerale sau suplimente. „În ceea ce privește suplimentele alimentare, mineralele și vitaminele, cred că educaţia ar trebui să primeze, iar oamenii ar trebui să decidă ce anume să ia. Dar uneori este la fel de important ca ei să discute cu medicul curant”, le-a declarat Peter Goldschmidt (foto), CEO STADA, jurnaliștilor români prezenţi la conferinţă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe