Boots, un retailer ce include și un lanț de farmacii care operează în Marea Britanie, comercializează un tampon ce permite screeningul sănătății vaginului chiar în intimitatea casei.
Start-upul Daye, ce activează în domeniul ginecologiei, a anunțat recent că tamponul de diagnostic din portofoliul său (care oferă o metodă non-invazivă de screening a sănătății vaginului acasă) este acum disponibil și poate fi cumpărat de la Boots, în Regatul Unit al Marii Britanii.
Potrivit www.med-technews.com, Daye a schimbat designul clasicului tampon intravaginal, iar despre tampoane reprezentanții companiei spun că multă vreme au fost percepute doar ca un produs de igienă menstruală. Acum, însă, echipa de la baza acestui start-up a creat un dispozitiv ușor de folosit, cu scopul principal de a face screening în domeniul ginecologiei.
Spre deosebire de metodele clasice de screening, cum ar fi speculumul vaginal sau periuțele pentru recoltarea de secreție vaginală, noul kit de la Daye, numit Diagnostic Tampon, colectează mai mult fluid vaginal decât la o recoltare standard și acoperă întregul canal vaginal. Astfel, se asigură o acuratețe îmbunătățită și un confort mai mare al pacientei, dispozitivul fiind util în detectarea unei game largi de infecții, spun reprezentanții companiei.
Astfel, tamponul de diagnostic de la Daye poate face screening pentru: patogenii ce inhibă fertilitatea; infecțiile vaginale (cum ar fi candidoza și vaginoza bacteriană); infecțiile cu transmitere sexuală, cum ar fi clamidioza (numită și Chlamydiază) sau gonoree; modificările la nivelul microbiomului din zona intimă, asociate perimenopauzei și menopauzei; starea generală de sănătate a microbiomului vaginului.
Pentru a folosi kitul sau tamponul, pacientele introduc în vagin respectivul tampon de diagnostic, îl poartă 20 de minute (și chiar până la 8 ore), îl așază apoi într-un recipient steril oferit odată cu kitul (după folosire); și îl expediază înapoi companiei Daye în aceeași zi în care au primit cutia.
Reprezentanții companiei spun că pacientele nu trebuie să se afle neapărat la menstruație, ceea ce înseamnă că tamponul poate fi folosit pentru screeningul femeilor menopauzale, cât și pentru screeningul femeilor însărcinate sau celor care utilizează pe termen lung metode contraceptive.
Imagine principală generată cu inteligența artificială la 12 aprilie 2024, 04:04 PM
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe