Despre importanța vaccinării împotriva HPV am stat de vorbă cu Petruța Tarciuc, medic de familie, în cadrul Forumului Farmacist.ro, organizat de MedicHub Media în luna februarie.
În opinia medicului Petruța Tarciuc, în România, virusul HPV, din păcate, este foarte puțin cunoscut. „Majoritatea versiunilor cu transmitere sexuală ne duc cu gândul la condilomatoze, la sifilis, la HIV, la orice altceva. Din păcate, virusul HPV are o rată de transmisibilitate foarte mare și este implicat în etiologia leziunilor cu risc [oncogen] înalt pentru starea de sănătatea a oricăruia dintre noi”, a declarat dr. Petruța Tarciuc pentru „Viața Medicală”.
Studiile au arătat că este importantă prevenția în ceea ce privește infecția cu virusul papiloma uman (HPV) și în cazul bărbaților, nu numai al femeilor. De ce? Pentru că bărbații sunt principalul vector al acestei infectări, „toată viața sunt expuși la această infecție și, în plus, sunt predispuși la apariția acestor leziuni cu risc [oncogen] înalt, și mă refer la cancere localizate la nivel penian, la nivel anal, la nivel orofaringian”.
În discuția noastră din cea de-a doua zi a Forumului Farmacist.ro am abordat și un subiect extrem de interesant, și anume rolul medicului de familie în viața pacienților înscriși pe lista sa.
„Rolul medicului de familie este esențial și vă spun și de ce: cât timp tu, ca medic, ai o relație apropiată cu pacientul tău, atunci comunicarea este ușoară, pentru că îi cunoști problemele, pentru că știi cum să îi vorbești, astfel încât el să te înțeleagă și informația să fie percepută corect”, ne-a declarat medicul.
Totodată, dr. Petruța Tarciuc afirmă că are convingerea că un pacient corect informat și bine informat, la rândul lui, reprezintă o verigă importantă de transmitere a informațiilor în cadrul familiei și în cadrul prietenilor apropiați. „E important ca aceste mesaje care țin de sănătate să nu fie promovate doar în cabinete, ci și cu ajutorul unor persoane atent selectate și care iubesc oamenii cu adevărat. Aceste persoane să promoveze mesajele de prevenție.”
În prezentarea pe care a susținut-o la Forum Farmacist.ro, „O 9 eră în vaccinarea anti-HPV”, medicul a sugerat că inclusiv în țara noastră ar putea fi distribuite în școli mesaje despre prevenția infecției cu HPV.
„Aici este vorba de alfabetizare în domeniul medical, pentru că din păcate lipsesc noțiuni importante de înțelegere a afecțiunilor, a medicamentelor, a terapiilor, a prevenției. Iar educația începe de acasă: cât timp eu, ca medic, am sensibilizat în mod corect părinții copilului, copilul va avea un bagaj informațional corect.”
În momentul în care cel mic va ajunge la școală, dacă în acest context informațiile sunt clare și pe înțelesul copilului, atunci odată ce el va ajunge adult, va avea bagajul de informații adecvat pentru a înțelege ceea ce se întâmplă cu sănătatea lui și a celor dragi, ne-a mai spus dr. Petruța Tarciuc.
În încheiere, medicul Petruța Tarciuc a ținut să puncteze că importanța vaccinării anti-HPV este la fel de importantă ca menținerea sănătății. „Ele sunt contopite, practic. Vreau să subliniez că, din păcate, nu există tratament pentru HPV; nu avem tratament. Iar singurul aspect care ne oferă sănătate e prevenția, adică vaccinarea împotriva virusului [papiloma uman].”
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe