Newsflash
ACTUALITATE Știri

În obiectiv, diagnosticarea precoce a sindromului Lynch

de Dan Dumitru MIHALACHE - mar. 22 2024
În obiectiv, diagnosticarea precoce a sindromului Lynch

SRSL are demersuri susţinute pentru creșterea gradului de diagnosticare a sindromului Lynch. Însă, în absenţa unor protocoale ferme de screening IHC sau prin biologie moleculară, diagnosticul rămâne de cele mai multe ori oportunist.

După numai un an de la lansare (în martie 2023), Societatea Română de Sindrom Lynch (SRSL) anunţă punerea în circulaţie a Registrului Naţional de Sindrom Lynch, registru armonizat cu cel de cancer. În fapt, este vorba despre o platformă securizată, „o platformă în care accesul este pe bază de rol, ceea ce înseamnă că nimeni din exterior nu va avea acces la datele pacienţilor”, după cum explica dr. cpt. ing. Bogdan Ciubotaru în cadrul conferinţei organizată săptămâna trecută.

Sindromul Lynch este cel mai frecvent sindrom genetic autozomal dominant. „Este o problemă de familie caracterizată printr-o predispoziţie importantă – cu până la 80% mai mare – de a dezvolta cancere cu localizări în mare parte predictibile”, semnala, cu aceeași ocazie, dr. Oana Cristina Voinea, președinta SRSL.

ALLY(anţe) îndrăzneţe

Pentru că pacienţii cu sindrom Lynch nu au niciun simptom particular, diagnosticarea lor necesită anumite tehnici speciale. Un diagnostic precoce, prin programe de screening particularizate, poate să crească foarte mult supravieţuirea acestora. De aceea, unul dintre obiectivele SRSL este standardizarea testării universale a indicilor imunohistochimici sau biologici moleculari ai celor care pot să sufere de sindrom Lynch. 

Așa se face că, în cadrul aceluiași eveniment, a fost lansat și un proiect naţional de testare MSI (instabilitate microsatelitară), prin PCR, pentru cancerele posibil corelate cu sindrom Lynch. Proiectul – denumit ALLY – este susţinut prin Planul Sectorial de Cercetare și Dezvoltare finanţat de Ministerul Apărării Naţionale. Durata lui este de trei ani, finalizarea fiind în 2026, „când vom încerca să facem și o cartografiere a României, să vedem unde există mai mulţi pacienţi cu sindrom Lynch, unde există agregări familiale, dacă sunt factori de risc sau de protecţie”, explică președinta SRSL. Potrivit acesteia, proiectul este găzduit de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” în parteneriat cu SRSL. Pacienţii depistaţi vor fi înscriși în Registrul Naţional de Sindrom Lynch.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe