Newsflash
OPINII

Rolul experţilor în probaţiunea erorilor medicale

de Prof. dr. Cristian Stan - apr. 21 2023
Rolul experţilor în probaţiunea erorilor  medicale

În ţările est-europene există o singură categorie de experţi medico-legali – este vorba de medicii legiști.

malpraxisUnul dintre aspectele definitorii ale sistemelor de compensare extrajudiciară a este faptul că evaluarea erorii medicale și a prejudiciului pacientului este efectuată de un grup de experţi. În cadrul acestor proceduri sunt consultaţi și medici cu experienţă în domeniul specialităţii în care s-a produs actul medical reclamat.

Aceasta este una dintre caracteristicile panelurilor din sistemul „no-fault” și ale comisiilor de conciliere sau de mediere. În ambele tipuri de sisteme, aprecierea gravităţii prejudiciului și a nivelului de compensare se va face conform unor bareme prestabilite.

În ţările est-europene există o singură categorie de experţi medico-legali, care sunt medicii legiști; aceștia efectuează atât autopsii, cât și expertizele medico-legale privind persoanele în viaţă (inclusiv pe cele de malpraxis). Pentru cazurile penale privind o acuzaţie de malpraxis, în toate sistemele juridice sunt desemnaţi ca experţi medici legiști din instituţiile publice de medicină legală.

În ţările în care malpraxisul din spitalele publice se judecă de instanţele de contencios administrativ, experţii medicali din diferite specialităţi trebuie să aibă o certificare specială pentru a putea evalua prejudiciul corporal al pacientului. Deoarece baremele de evaluare sunt diferite de la o ţară la alta, unificarea procedurilor pe plan european este încă la stadiul de proiect.

Indepenţă decizională

Aceștia au pregătirea necesară pentru stabilirea legăturii de cauzalitate dintre malpraxis și vătămarea pacientului și pentru evaluarea gravităţii prejudiciului corporal, în conformitate cu prevederile Codurilor Penal și Civil. Ei au independenţă decizională faţă de medicii implicaţi în malpraxis, fiind funcţionari publici în activitatea profesională (cea de
expertiză judiciară).

De asemenea, nu au incompatibilităţi și nici conflicte de interese, deoarece funcţionează în cadrul unor structuri independente de cele de medicină clinică. În unele ţări, medicii legiști se află în subordinea Ministerului Justiţiei (Spania, Estonia).

Uneori, la cazurile complexe de malpraxis, medicul legist poate solicita magistratului să desemneze unul sau mai mulţi experţi medicali din anumite specialităţi pentru a participa la efectuarea expertizei.

Facultate de Medicină  Legală în Marea Britanie

Există ţări (Italia, Franţa, Spania, Marea Britanie, SUA, Australia etc.) unde, în afară de medicii legiști care efectuează autopsii și expertize medico-legale clinice, există și alţi experţi medicali judiciari ce fac expertize pentru malpraxis la persoanele în viaţă și care provin din diferite specialităţi medicale.

Ei sunt denumiţi tot experţi medico-legali. În Marea Britanie a fost recent înfiinţată chiar o Facultate de Medicină Legală, ce organizează cursuri postuniversitare și masterate pentru experţii judiciari.

În toate sistemele de compensare extrajudiciară a malpraxisului, dar și în sistemele judiciare în care sarcina probei revine pacientului, rolul experţilor independenţi este deosebit de important. Aceasta deoarece doar ei pot oferi probe cu valoare juridică (opinii sau rapoarte) care să ateste eroarea medicală.

Contradictorialitatea și principiul egalităţii armelor sunt asigurate prin posibilitatea fiecărei părţi aflate în litigiu de a avea acces la toate documentele din dosarul cauzei și de a-și angaja un expert-parte care să participe, alături de expertul oficial, la expertiza pentru stabilirea malpraxisului. Aceste reguli sunt derivate din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, art. 6, „Dreptul la un proces echitabil”.

Citiți și: Înfiinţarea unui cabinet stomatologic

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe