Newsflash
OPINII

Înfiinţarea unui cabinet stomatologic

de Dr. Rareș Jugănaru - apr. 21 2023
Înfiinţarea unui cabinet stomatologic

Birocraţia reprezintă un punct de cotitură pentru fiecare antreprenor. Prin această sinteză aerisită vei afla care sunt actele necesare pentru a deschide cabinetul medical.

cab stomaMi-aș permite să o descriu ca pe o zonă cu multe nuanţe de gri, deoarece abia aici începe să se vadă capacitatea fiecărui doctor de a-și pune în practică abilităţile discutate în articolul anterior.

Documente, documente și iar documente. Orele care se transformă în zile și termenele-limită care te pot aduce într-o stare de tensiune își vor spune cuvântul. Dar respiră! Prin această sinteză aerisită vei afla care sunt actele necesare pentru a deschide cabinetul medical.

1. Documentele necesare pentru înscrierea în Colegiul Medicilor Stomatologi

În cazul în care abia ai ieșit de pe băncile facultăţii, vei avea nevoie de Diplomă de absolvire. Aceasta este punctul zero.

Sfatul meu este să te interesezi temeinic în judeţul în care urmează să practici care este documentaţia la milimetru cerută de fiecare colegiu. Pentru că fiecare judeţ își are veleităţile lui. Într-o mare parte, opisul de documente este același, dar diferă mici lucruri, cum ar fi o analiză medicală în plus ș.a.m.d.

Vei avea nevoie de:
- Copie a cărţii de identitate;
- Copie după Diploma de Licenţă;
- Cazier judiciar;
- Certificat medical de la medicul de familie;
- Copie a actului prin care se atestă schimbarea numelui (dacă este cazul);
- Copie a asigurării de răspundere civilă profesională.

2. Înfiinţarea propriului SRL

Atenţie (din proprie experienţă)! În cazul în care ești încă student, pentru a-ţi deschide propria firmă vei avea nevoie de minimum un administrator
absolvent al UMF care să profeseze în domeniu! În cazul meu, am optat pentru înfiinţarea unui SRL. Sfat personal? Cel mai bine ar fi să te consulţi cu propriul contabil, deoarece el va ști cu siguranţă cum să te ghideze. Oricum, orice articol redactat are rol orientativ.

3. Locaţia viitorului cabinet

Sunt două variante în acest caz: fie spaţiul este deja înregistrat ca fiind un punct de lucru pentru cabinet stomatologic, fie este trecut ca locuinţă personală.

În primul exemplu, te poţi bucura destul de mult, deoarece ești scutit de drumurile în plus până la firmele de arhitectură pentru a-ţi realiza dosarul de urbanism. În cazul al doilea am fost și eu și trebuie să recunosc că am așteptat destul de mult ca documentele să fie validate de primărie.

4. Acte DSP

Vei avea nevoie de:

- Cerere tip (se completează la Direcţia de Sănătate Publică, DSP);
- Actul de spaţiu (contract de închiriere sau de proprietate), în copie;
- Autorizaţia de liberă practică, în copie;
- Certificatul de Avizare a Cabinetului Medical Individual eliberat de Colegiul Medicilor, în original.

5. Casa de marcat înregistrată la ANAF

Am salvat acest punct separat deoarece aici este de datoria fiecărui administrator să deţină și să înregistreze serviciile prestate. Numai printr-o educaţie financiară foarte bine înrădăcinată vom putea avea speranţe ancorate în prezentul apropiat în legătură cu buna funcţionare a economiei.

Prin aceste puncte sper că ţi-am oferit o gură consistentă de aer pentru a te familiariza cu partea legală. Curaj! Nu toţi am știut din prima zi documentaţia exactă, dar cu perseverenţă, curaj și o notă de optimism, vei reuși să treci și peste această „provocare”.

Citiți și: Rolul experţilor în probaţiunea erorilor medicale

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe