Newsflash
Evenimente REUNIUNI

Rolul ecografiei în dermatologie

de Demostene ŞOFRON - mai 12 2023
Rolul ecografiei în dermatologie

Peste 100 de specialiști din ţară și de peste hotare au participat, la Cluj-Napoca, la conferinţa „Ecografia în dermatologie”.

Implementată nu de foarte mult timp în ţara noastră, ecografia dermatologică este folosită, potrivit prof. dr. Maria Crișan, la Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Târgu Mureș. 

„Am pornit prezenta conferinţă de la faptul că tot mai mulţi pacienţi au încredere în ecografia cutanată. Ea va fi extinsă în toate serviciile de dermatologie nu numai pentru partea medicală, ci și pentru cosmetologie. (...) Se recomandă ca înainte de orice procedură cosmetică să se facă un mapping sonografic, pentru a evita, din start, anumite complicaţii, efecte secundare nedorite. Acest lucru trebuie făcut și pentru a ști unde trebuie să injectăm și cât, să vedem dacă au fost sau nu injectări anterioare”, a explicat prof. dr. Maria Crișan.

Au fost trei zile pline (21-23 aprilie), în care au fost puse în discuţie aspectele de bază ale ecografiei dermatologice. Dr. Mihai Socaciu a evidenţiat detaliile tehnice pentru îmbunătăţirea calităţii imaginilor. Acestea sunt: alegerea celei mai bune probe, utilizarea celei mai bune frecvenţe, a metodelor pentru a îmbunătăţi contrastul și rezoluţia temporală.

Histopatologia, aliatul în diagnosticarea tumorilor

Un al subiect dezbătut a fost patologia pielii. În acest context, prof. dr. Diana Gaitni a evidenţiat anomaliile congenitale, patologiile inflamatorii și infecţioase, masele tumorale benigne și maligne, leziunile posttraumatice, pielea normală și anatomia unghiilor.

Dr. Bogdan Cheban și dr. Maria Bungărdean s-au oprit asupra tumorilor pielii. Ei au arătat că diagnosticul bun și buna clasificare a tumorilor pielii au la bază examinarea histopatologică detaliată. Aceasta include morfologia tumorilor, arhitectura lor, statusul diferenţelor, activitatea mitotică.

Tehnicile imagistice și cele non-invazive pentru gestionarea patologiilor pielii – în special pentru cancerele de piele – au fost și ele aduse în discuţie de prof. dr. Andrada Savianu. Lucrarea sa a prezentat cele mai noi aplicaţii, printre care se numără fotografia digitală, sonografia ecografică, tehnici ale impedanţei electrice sau spectroscopia Raman. Medicul a arătat că, în dermatologie, folosirea tehnicilor imagistice non-invazive îmbunătăţește acurateţea diagnosticului, optimizând astfel tratamentul. Pe de altă parte, însă, prof. dr. Andrada Savianu a recunoscut că aceste tehnici sunt oarecum limitative din cauza costurilor prea ridicate și a nevoii de specialiști foarte bine calificaţi. 

De la sonar la inteligenţă artificială

Programul știinţific al reuniunii a inclus și o sinteză a istoriei ecografiei ca procedură imagistică. Introdusă în practica clinică după cel de-al Doilea Război Mondial, principiile metodei sunt cele ale sonarului folosit în Marină pentru a detecta submarinele, a arătat prof. dr. Radu Badea. Același principiu, sonolocation, este folosit în natură de vietăți, cum sunt delfinul și balena.

Conceptul de ecografie clinică a fost folosit întâi în neurologie, pentru detectarea hematoamelor posttraumatice, sau în oftalmologie, pentru detectarea dezlipirii retinei. Mai târziu, ecografia își găsește aplicaţii în obstetrică-ginecologie pentru a evalua starea fetusului, vârsta, dar și pentru a pune în evidenţă eventualele malformaţii anatomice. Ulterior, ecografia Doppler devine standard cardiologic non-invaziv.

Principalele aplicaţii ale ecografiei dermatologice vizează boli precum psoriazisul, cele cosmetologice, cancerele de piele. În încheierea prezentării sale, profesorul Badea a subliniat că, datorită inteligenţei artificiale, dezvoltarea ecografiei este rapidă. Astfel, și un diagnostic este foarte ușor de pus.

Tehnicile non-invazive s-au diversificat

Prof. dr. Alina Ioana Halip a vorbit despre folosirea tehnicilor imagistice pentru leziunile circumscrise și cronice ale pielii și mucoasei. Ideea de la care se pornește este cea a diversificării metodelor non-invazive. Acestea pot include dermoscopia, video­dermoscopia și, nu în ultimul rând, ecografia de înaltă frecvenţă. Dermoscopia poate îmbunătăţi detectarea cancerului de piele, dar și evidenţierea leziunilor benigne ale pielii sau mucoasei. Videodermoscopia poate fi folosită la stocarea imaginilor, la extragerea și evaluarea mostrelor pentru a se putea distinge clar melanomul de alte false tumori pozitive.

La rândul său, dr. Diana Crișan a adus în discuţie ecografia de înaltă frecvenţă ca metodă modernă. Aceasta este o unealtă histologică utilă în evaluarea diferitelor terapii anti-aging, cu aplicaţii în domeniile farmacologiei și ale dermato-cosmeticii. În completare, prof. dr. Ximena Wortsman a prezentat cazuri comparative, în care au fost folosite frecveţe de 18-24 MHz, respectiv de 70 MHz.

Faţa, un areal provocator

Dr. Alexandru Badea și dr. Dinu Dumitrașcu și-au axat discursul pe arealul plin de provocări  care este faţa, din cauza particularităţilor anatomice. Cei doi au arătat că ecografia este device-ul folosit în punerea în evidenţă a structurilor anatomice și a zonelor periculoase ale feţei.

Prof. dr. Maria Crișan s-a oprit asupra tulburărilor inflamatorii cronice ale integumentului și importanţei ecografiei în leziunile pielii la pacienţii cu sclerodermie. Totodată, ea a vorbit și despre utilizarea acestei metode pentru monitorizarea activităţii psoriazisului, identificarea unor posibile modificări ale unghiilor sau pentru monitorizarea răspunsurilor la evaluarea terapeutică sau la tratamentele biologice sistemice.

Un subiect extrem de interesant a fost cel despre sonografia unghiei. În acest context, prof. dr. Ximena Wortsman a evidenţiat patologiile care afectează unghiile și ţesuturile. O altă temă de interes abordată de aceasta a fost rolul ecografiei în estetica feţei și complicaţiile sale. Cu acest prilej, ea a vorbit despre materialele cosmetice de umplere care pot produce complicaţii imediate, pe termen mediu sau lung. Între acestea figurează orbirea (la șapte ore de la injectarea cu acid hialuronic), necrozele epidermale, edemele, reacţiile sarcoidale granulomatoase și chiar desfigurarea (după injectarea de ulei de silicon).

Schimbând arealul discuţiilor, dr. Claudia Gonzalez a prezentat o lucrare despre ecografia leziunilor cutanate benigne. Au fost vizate chisturile epidermice, cele capilare, dermoide, lipoamele, neurofibroamele. Din programul știinţific nu a lipsit nici subiectul ecografiei venelor periferice. Astfel, dr. Mihai Socaciu a vorbit despre bolile venoase periferice (varice, decolorarea pielii, dermatite, ulcere etc.), dar și despre sindromul posttrombotic. 


Sursa foto: facebook.com/edusontv.net

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe