Newsflash
ACTUALITATE Evenimente

Acţiuni pentru combaterea hepatitelor virale

de Prof. dr. Liana GHEORGHE - iul. 26 2024
Acţiuni pentru combaterea hepatitelor virale

Lumea întreagă marchează la 28 iulie Ziua Mondială a Hepatitei. România se aliniază eforturilor internaţionale de conștientizare a acestor afecţiuni.

Ziua Mondială a Hepatitei (World Hepatitis Day) reprezintă o iniţiativă globală care are ca scop creșterea nivelului de conștientizare, educare și informare a popu­laţiei cu privire la impactul inflamaţiei hepatice (hepatita) de diverse cauze asupra bolii cronice de ficat și progresiei acesteia către ciroza hepatică, cancerul hepatic și nevoia de transplant hepatic.

Alegerea zilei de 28 iulie comemorează ziua de naștere a lui Samuel Baruch Blumberg, medicul american care a descoperit, în 1960, primul virus hepatitic – virusul hepatitei B (VHB) – în serul aborigenilor australieni. Ulterior, el a primit Premiul Nobel pentru activitatea sa în acest domeniu și pentru contribuţia la descoperirea vaccinului anti-hepatită B. Dintre toate formele de hepatită, hepatitele virale reprezintă cea mai importantă povară de morbiditate și de mortalitate. Există cinci tipuri de virusuri hepatitice – A, B, C, D și E.

În 2022, hepatitele B, C și D – cele mai frecvente infecţii cu virusurile hepatitice – au fost responsabile de 2,2 milioane de noi infecţii și de 1,3 milioane de decese, arată datele prezentate în Global hepatitis report 2024. În același an, doar 45% dintre nou-născuţi au fost vaccinaţi împotriva hepatitei B în primele 24 de ore de la naștere – cea mai importantă măsură de prevenire a infecţiei cu VHB. În ciuda existenţei unei Strategii Globale de Eliminare a Hepatitelor Virale, lansată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în 2016, precum și a creșterii performanţelor și accesului la metode mai bune de diagnostic și tratament, ratele de diagnostic și tratament rămân nesatisfăcătoare pentru realizarea obiectivelor OMS.

Campanii de informare și de testare

În fiecare an, Alianţa Mondială pentru Hepatită (World Hepatitis Alliance) propune o temă de campanie și un slogan al zilei de luptă împotriva hepatitelor. Tema campaniei de anul acesta este It’s Time To Action! Ea atrage atenţia asupra nevoii de a acţiona imediat, de a intensifica eforturile de screening, diagnostic și tratament, astfel încât obiectivele OMS să fie atinse până în 2030.

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice (APAH) din România va marca Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitelor printr-o campanie de informare în mediul online derulată în perioada 25 iulie - 4 august 2024. În cadrul acţiunilor dedicate acestei zile sunt incluse și două campanii de testare pentru virusurile hepatitice B și C ce se vor desfășura în Turda, judeţul Cluj, și în Vedea, judeţul Giurgiu. Campania de testare de la Turda este organizată în parteneriat cu APAH Transilvania și este parte a Târgului ONG local. La Vedea, evenimentul este organizat de și cu suportul Asociaţiei Bolnavilor de Cancer și Hepatită în parteneriat cu autorităţile publice locale.

În același timp, la 25 iunie, a fost programată și o conferinţă de presă la București. Prin acest eveniment, asociaţia și-a dorit să atragă atenţia asupra importanţei unei informări corecte, a testării continue, a unui stil de viaţă sănătos și accesului imediat la tratament pentru toţi pacienţii care au indicaţie de la medicul curant.

Tot în această zi, Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie a fost prezentă la World Hepatitis Day online webinar, organizat de Biroul Regional OMS pentru Europa, prin intermediul prof. dr. Corina Pop și a subsemnatei. În cadrul sesiunii Public health response to hepatitis B and impact of new recommendations to service delivery and elimination, am prezentat rezultatele programului LIVE(RO2) Sud și Est – Program regional de prevenire, screening și diagnostic al pacienţilor cu boli cronice hepatice secundare infecţiilor virale hepatitice B, C, D. Programul este finanţat din fonduri europene.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe