Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Accesul la dosarul digital medical, facilitat de IA

de Florentina Ionescu - iun. 28 2024
Accesul la dosarul digital medical, facilitat de IA

Visenna a luat fiinţă când trei tineri ambiţioși – un medic și doi ingineri de software – s-au întâlnit la concursurile de inovaţie de tip „hackathons”.

La un astfel de concurs, cei trei au avut ocazia să testeze și să valideze o idee. Ulterior, au câștigat primele finanţări pentru a o dezvolta și a o transforma în realitate. 

Principala problemă pe care o adresează soluţia creată de acest start-up este gestionarea dosarului cu istoricul medical al fiecărui pacient. „Oamenii tind să strângă dosare voluminoase de informaţii medicale variate care devin dificil de păstrat într-o manieră organizată și greu de transportat la fiecare vizită medicală”, ne-a povestit dr. Rareș Luca, medic rezident în cadrul Spitalului „Dr. Victor Babeș” din București și fondator al proiectului Visenna. 

Dosarul medical trece la un alt nivel

În imagine: Dr. Rareș Luca (stânga), alături de colegii săi, Daniel Lupaștean și Cosmin Pascariu 

Echipa din care face parte medicul s-a gândit să creeze o soluţie pentru a ţine la un loc toate datele medicale ale pacientului. Aceasta se numește Visenna și este o aplicaţie pe care o poate descărca oricine pe telefonul său mobil. În cadrul aplicaţiei, pacientul își poate încărca într-un mediu securizat și protejat toate documentele medicale, indiferent de provenienţa sau forma lor – electronice sau fizice. „În momentul încărcării documentelor, li se atribuie în mod automat, prin intermediul algoritmului de inteligenţă artificială (IA), mai multe «etichete», cum ar fi data și tipul documentului, ajutând astfel accesibilitatea și ordinea acestui dosar digital”, a explicat doctorul Luca. Odată generat dosarul, utilizatorii deţin controlul complet asupra datelor pe care le conţine. 

Adio, plasă cu hârtii! 

În plus, aplicaţia oferă acces la aceste informaţii medicale – pacienţii decid cărui medic îi oferă acces, pentru cât timp, și pot chiar vizualiza de câte ori și de către cine le-a fost accesat dosarul. Utilizatorii scapă astfel de transportarea dosarului de hârtii într-o plasă sau sacoșă la fiecare vizită medicală și pot comunica cu medicii în mediul digital: „Ne dorim să oferim posibilitatea medicilor și pacienţilor de a comunica în mod direct, chiar în cadrul aplicaţiei Visenna. Plănuim să dezvoltăm aceste funcţii în viitor”. 

Dr. Rareș Luca spune că a observat o problemă recurentă atât în practica medicală, cât și în viaţa personală: apropiaţii ori rudele sale, nu doar pacienţii, strâng multe documente medicale într-un timp relativ scurt. Și au nevoie de acestea la fiecare vizită la medic: „Practic, acești oameni mergeau de fiecare dată la un control medical cu o plasă de hârtii la ei”. Medicul curant era nevoit să le răsfoiască pentru a putea prescrie sau adapta tratamentul, însă uneori lipseau informaţiile actuale și analizele recente. „Eu am avut contact cu problema asta și din postura medicului care răsfoiește hârtii dintr-un dosar, încercând să înţeleg care este ultima schemă de tratament recomandată de medicul cardiolog sau diabetolog și cum influenţează asta tratamentul pe care i-l recomand eu pentru afecţiunea curentă.”

Multiple avantaje pentru medici 

Avantajul principal pentru medicii care folosesc aplicaţia Visenna este accesul la informaţii medicale actualizate și structurate ale pacienţilor. Ei pot căuta rapid informaţii și pot vizualiza parametrii de sănătate în dinamică temporală. Astfel, medicii vor economisi timp atât pe parcursul consultaţiei (pentru că nu mai este necesară răsfoirea unui dosar cu hârtii medicale), cât și în afara ei – orice informaţie nouă încărcată în dosar este actualizată în timp real. 

Odată ce au acces la dosarele medicale ale pacienţilor, medicii le pot consulta atât de pe telefoanele mobile, cât și de pe calculatoarele din cabinetele lor, prin intermediul platformei web special dezvoltate în scopul flexibilităţii. „Plănuim să implementăm un strat de inteligenţă artificială și în cadrul acestei platforme, care să sumarizeze conţinutul dosarului medical, să evidenţieze informaţiile medicale nou adăugate, modificate în timp sau pe cele importante, ghidând medicul în procesul diagnostic și ajutându-l să prescrie tratamentul cel mai benefic”, a adăugat medicul rezident. 

Prototip disponibil gratuit

Prototipul aplicaţiei este disponibil, în prezent, în mod gratuit, sub formă de testare liberă, prin intermediul paginii de web https://visenna.io/join. Cei interesaţi trebuie doar să completeze un scurt formular și vor avea acces la soluţie. În perioada următoare, prioritatea echipei este să continue dezvoltarea prototipului, prin adăugarea unor funcţii noi, cum ar fi: comunicare directă medic-pacient, asistent IA pentru medici, gestionarea pacienţilor, procesarea și sumarizarea informaţiilor medicale. Echipa dorește să dezvolte acest prototip prin rafinarea și îmbunătăţirea funcţiilor deja existente. 

Cadrele medicale sunt invitatate să testeze aplicaţia, mai ales că „provocările curente sunt popularizarea aplicaţiei atât printre pacienţi, cât și printre medici și evaluarea eficienţei acesteia în rândul utilizatorilor”. 

Echipa Visenna este alcătuită din dr. Dragoș Luca, Daniel Lupaștean și Cosmin Pascariu – doi tineri studenţi masteranzi în cadrul facultăţilor de automatică din Suceava și Iași. Cei doi sunt programatori cu experienţă în cadrul unei firme de profil. „Am trecut prin mai multe formule logistice, atrăgând și pierzând membri pe parcursul etapelor de dezvoltare. Suntem în continuă căutare de oameni dornici să se alăture proiectului nostru – atât cu expertiză medicală, tehnică, cât și din domeniul vânzărilor sau comunicării și marketingului”, a conchis medicul rezident.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe