Newsflash
Hi-tech & Gadgets

IA, antrenată să prezică aritmia cardiacă

de Florentina Ionescu - mai 17 2024
IA, antrenată să prezică aritmia cardiacă

Inteligenţa artificială a obţinut performanţe incredibile la identificarea de patternuri privind fibrilaţia atrială în seturi mari de date.

Aproximativ 59 de milioane de persoane sufereau de fibrilaţie atrială (FiA) la nivel mondial în anul 2019, făcând din această patologie cel mai frecvent tip de aritmie cardiacă. Pentru ca persoanele cu FiA să poată fi tratate prompt, cercetătorii de la Universitatea din Luxemburg au dezvoltat, pe baza inteligenţei artificiale (IA), un model care permite anticiparea aritmiei cu aproximativ 30 de minute înainte ca aceasta să se producă. Un studiu referitor la acest model a fost recent publicat în jurnalul Patterns*. 

Modelul de IA a fost numit WARN (en.: „avertizare”; de la „Warning of Atrial fibRillatioN”). El permite anticiparea FiA cu ajutorul informaţiilor de pe 
electrocardiogramele pacienţilor (intervalul R-R). WARN este alcătuit dintr-un model de algoritmi de învăţare profundă, care a putut să scoată la iveală probabilitatea unei iminente transformări a ritmului cardiac normal într-o fibrilaţie atrială, a explicat autorul studiului, profesorul Jorge Gonçalves.

Informaţii „ascunse” în ritmul cardiac 

Sistemul a fost antrenat și testat pe înregistrările de tip Holter obţinute pe o perioadă de 24 de ore. Aparatele au fost purtate de 350 de pacienţi internaţi în spitalul Tongji din Wuhan (China).  Inteligenţa artificială s-a dovedit a avea o performanţă foarte mare atunci când a analizat seturi mari de date pentru a identifica anumite tipare. Astfel de tipare sunt, în majoritatea cazurilor, extrem de dificil de identificat de  către oameni. 

Prin urmare, cercetătorii au testat ipoteza potrivit căreia ritmul cardiac al pacienţilor prezintă anumite informaţii „ascunse” în acele minute care duc la o tranziţie către fibrilaţia atrială. Algoritmul de IA a fost capabil să identifice astfel de „indicii” din 280 de seturi de date de la aparatele Holter purtate de pacienţi. Acurateţea modelului de inteligenţă artificială a fost de 80%. 



*https://www.cell.com/patterns/fulltext/S2666-3899(24)00078-3
https://www.medicalnewstoday.com/articles/wearable-tech-detects-cardiac-arrhythmia-before-onset#AI-detects-early-warning-sign-of-AFib

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe