Newsflash
OPINII

Provocarea ilegală a avortului

de Drd. Rareș Voroneanu - iul. 22 2022
Provocarea ilegală a avortului

Avortul este o problemă sensibilă nu doar din perspectivă legislativă, ci și din punctul de vedere al credinţei sau al eticii medicale. În România, femeile au dreptul de a decide dacă fac sau nu avort, dar avem și dispoziţii legale pe care trebuie să le cunoașteţi.

avort

Dacă ne referim la întreruperea cursului sarcinii, prin orice mijloace, în afara instituţiilor medicale sau a cabinetelor medicale autorizate, situaţia este una simplă: X este medic ginecolog și decide să efectueze acest procedeu medical acasă la el, ceea ce va atrage răspunderea doctorului. Aceeași soartă o va avea și un medic care decide să ajute o femeie să avorteze dacă activează într-o altă specialitate decât cea în care a primit competenţă să desfășoare astfel de activităţi medicale.

O altă situaţie în care avortul va fi săvârșit în mod ilegal este cea în care vârsta sarcinii a depășit 14 săptămâni. Pedeapsa în aceste cazuri este privarea de libertate pentru o perioadă cuprinsă între 6 luni și 3 ani. Cu toate acestea, există și câteva particularităţi pe care trebuie să le expun aici.

Situaţii de luat în seamă

În cazul în care întreruperea cursului sarcinii a fost efectuată fără consimţământul femeii însărcinate, limitele pedepsei vor crește. Acestea sunt între 2 și 7 ani de închisoare și vizează inclusiv interzicerea exercitării unor drepturi (de exemplu, dreptul de a profesa ca medic). Dacă în urma avortului femeia a suferit o vătămare corporală, indiferent că a fost săvârșit cu sau fără consimţământul acesteia, dar în una dintre situaţiile expuse mai sus, pedeapsa va fi închisoarea de la 3 la 10 ani, precum și interzicerea exercitării unor drepturi. Dacă avortul a avut ca urmare decesul femeii, pedeapsa va fi cuprinsă între 6 și 12 ani de detenţie, medicului fiindu-i de asemenea interzise unele drepturi.

Noţiunea de vătămare corporală presupune acea faptă care a afectat sănătatea unei persoane, a cauzat o infirmitate sau leziuni traumatice care au necesitat mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, a cauzat un prejudiciu estetic permanent și grav sau a pus în primejdie viaţa persoanei.

Potrivit art. 201 alin. (6) din noul Cod penal, „nu constituie infracţiune întreruperea cursului sarcinii în scop terapeutic efectuată de un medic de specialitate Obstetrică-Ginecologie, până la vârsta sarcinii de 24 de săptămâni sau întreruperea ulterioară a cursului sarcinii, în scop terapeutic, în interesul mamei sau al fătului”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe