Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Poliţa de asigurare profesională a medicilor

Viața Medicală
Drd. Rareș Voroneanu vineri, 27 august 2021

Profesioniștii din domeniul medical sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare, pentru despăgubiri în caz de eroare profesională.

asigurareDe multe ori, prejudiciul este evaluat la sume ce depășesc puterea de plată a unui om obișnuit. Potrivit Ord. nr. 346 din 8 august 2006 al președintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, s-a stabilit un plafon minim anual de asigurare pentru profesioniștii din sistemul medical.

Astfel, pentru medicii de familie și medicii de medicină generală: 12.000 de euro, medicii specialiști – specialităţi medicale: 37.000 de euro, medicii specialiști – specialităţi chirurgicale: 62.000 de euro, medicii dentiști: 37.000 de euro.

Pe lângă aceștia, mai sunt și alţi actori din sfera medicală care au obligaţia de a încheia astfel de poliţe: farmaciștii, indiferent dacă activitatea farmaciilor este cu circuit închis ori deschis, plafonul minim este stabilit la suma de 5.000 de euro, biochimiști, biologi și medici specialiști – specialităţi paraclinice: 20.000 de euro, asistenţi medicali și moașe care își desfășoară activitatea în unităţi sanitare cu paturi: 10.000 de euro, asistenţi medicali și moașe care își desfășoară activitatea în medicina primară, ambulatorii, cabinete medicale individuale: 4.000 de euro, asistenţi de farmacie: 2.000 de euro.

Furnizori cu personalitate juridică

Furnizori de servicii medicale cu personalitate juridică și ambulatoriile de specialitate ale spitalelor vor încheia, la rândul lor, o asigurare egală cu 15% din suma obţinută prin însumarea limitelor de asigurare pentru personalul medico-sanitar angajat la data intrării în relaţii contractuale cu
casele de asigurări de sănătate.

Astfel, echivalentul în lei al sumei de 500.000 de euro este stabilit pentru unităţile spitalicești publice judeţene, regionale și universitare, iar echivalentul în lei al sumei de 300.000 de euro pentru serviciile medicale specializate publice pentru acordarea de servicii medicale de urgenţă și transport sanitar. Echivalentul în lei al sumei de 250.000 de euro este stabilit pentru unităţile spitalicești publice municipale.

Echivalentul în lei al sumei de 150.000 de euro este limita minimă anuală a asigurării pentru furnizori de îngrijiri la domiciliu și furnizori de dispozitive medicale, iar echivalentul în lei al sumei de 100.000 de euro pentru unităţile spitalicești publice comunale și orășenești, unităţile spitalicești private, sanatoriile, preventoriile și unităţile sanitare ambulatorii de recuperare, cu personalitate juridică.

Echivalentul în lei al sumei de 75.000 de euro este limita minimă anuală pentru unităţi specializate în efectuarea unor servicii de transport sanitar. Farmaciile cu circuit deschis au ca limită minimă anuală echivalentul în lei al sumei de 4.000 de euro.

Chemare în garanţie

Într-un proces intentat împotriva personalului medical, firma de asigurări poate fi chemată să răspundă patrimonial pentru res­pectivul asigurat. În drept, situaţia este cunoscută sub numele de „chemare în garanţie”, adică este introdusă în procesul civil o altă persoană (fizică ori juridică) ce va acoperi suma stabilită drept despăgubire de instanţa de judecată.

Încă un lucru de care trebuie să se ţină seama la încheierea unei astfel de poliţe: pentru ca poliţa de asigurare să fie una conform dispoziţiilor legale, societatea de asigurări trebuie să fie autorizată de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.

Etichete: polita asigurare medici de familie medici asigurari personal medical

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC