Newsflash
OPINII

Noi provocări, noi speranțe

Noi provocări, noi speranțe

De 25 de ani, stomatologia trece prin schimbări importante. Privatizarea și implementarea sistemului de asigurări sociale de sănătate au fost, de departe, cele mai mari provocări.

Medicina dentară a intrat în sistemul social de asigurări de sănătate în forme de nerecunoscut, comparativ cu situaţia din prezent. Era considerată atunci ca fiind o asistenţă medicală primară aparte, în oarecare măsură asemănătoare medicinei de familie. Chiar se pornise de la ideea ca medicii stomatologi să aibă listă de pacienţi.

În vara anului 2005, pachetul de bază pentru servicii medicale stomatologice cuprindea 89 de proceduri și tratamente, iar 14 dintre ele erau profilactice. După opt ani, numărul de proceduri stomatologice compensate a ajuns la zero! În primăvara anului 2013, Ministerul Sănătăţii anunţa sistarea finanţării serviciilor de medicină dentară, inclusiv pentru copii. După câteva luni, a fost reluată finanţarea din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). În 2012, bugetul alocat medicinei dentare a fost de 57,9 milioane de lei, iar în 2013 a scăzut la 13,2 milioane de lei; suma medie alocată pentru un cetăţean (inclusiv copil) pentru servicii medicale stomatologice a ajuns să fie de aproximativ 0,7 lei, ceea ce înseamnă vreo 5 bani pe lună!

În urma politicilor păguboase aplicate de autorităţile din domeniul sănătăţii, Colegiul Medicilor Stomatologi din România a făcut o prioritate din promovarea intereselor și drepturilor cetăţenilor asiguraţi și ale celor cu drept de accesare a serviciilor medicale stomatologice compensate. Pe de altă parte, furnizorilor de servicii medicale stomatologice trebuie să li se asigure condiţii și clauze contractuale rezonabile, realiste și fezabile.  Eforturile din ultimii ani sunt materializate prin îmbunătăţirea clauzelor contractuale ale medicilor stomatologi cu casele teritoriale de asigurări de sănătate. Nu mai avem în stomatologie pachet de servicii medicale de bază cu 89 de poziţii, avem doar 29 de proceduri. Avem încă puţine proceduri de prevenţie, dar și acelea au fost introduse recent în pachetul de bază, în urma acţiunilor întreprinse de CMSR. Facem demersuri pentru extinderea ofertei de servicii medicale stomatologice și cu prioritate a celor cu caracter profilactic.

Bugetul alocat medicinei dentare din FNUASS a crescut constant în ultimii ani, ajungând la 114,7 milioane lei în 2019. Anul acesta, în contextul pandemiei, a fost din nou suspendată finanţarea serviciilor stomatologice în starea de urgenţă, inclusiv pentru urgenţe!

În lipsa unor măsuri ferme, concrete și adecvate, dreptul și accesul persoanelor asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate riscă să fie din nou compromise, similar situaţiei din 2013, de data aceasta cu cauze mult mai complexe. CMSR a depus note de fundamentare și urmează ca cei în drept să facă dovada înţelegerii situaţiei, implementând măsurile propuse argumentat de autoritatea profesională în domeniul stomatologiei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe