Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Esențialii României

Viața Medicală
Dr. Nicolae-Iordache IORDACHE vineri, 19 martie 2021

Statul român a cultivat cuiul de osie, esenţialii, vitalii, nevestele și rudele de esenţiali și alţi săritori peste rând, furatul startului la vaccinarea în etapa a treia.

Patru apropiaţi, cu munca de birou în industria farmaceutică (adică mai mult pe-acasă în zilele astea), s-au vaccinat complet deja cu vaccin Pfizer. La ei puteţi adăuga vreo câteva mii de colegi de-ai lor. Alţii doi care au muncă de birou în sector energetic (unul dintre ei a făcut deja boala) sunt vaccinaţi cu AstraZeneca. Un bun prieten, fără nicio formă de prioritate, s-a învârtit să se vaccineze chiar înaintea soţiei lui, stomatolog, încă de prin ianuarie. Cu toţii, oameni de nădejde altfel, nu te-ar lăsa să mori în drum.

În același timp, peste 1.200 de pacienţi sunt în stare critică în secţiile (insuficiente) de ATI în momentul în care scriu aceste rânduri. Peste 130 au murit în doar o zi. Foarte probabil că nu toţi sunt antivacciniști. Printre ei se află și oameni cărora nu le-a venit rândul. Pentru că statul român a cultivat cuiul de osie, esenţialii, vitalii, nevestele și rudele de esenţiali și alţi săritori peste rând, furatul startului la vaccinarea în etapa a treia. Și asta într-un mecanism finuţ de gașcă prin care nimeni să nu aibă vreo responsabilitate exactă sau vreo problemă de conștiinţă care să-i ţină noaptea treji.

Am făcut boala în vară. M-am descurcat destul de bine. Nu am mari temeri nici pentru mine și nici pentru apropiaţi. I-aș lăsa pe alţii mai vulnerabili înainte. Mă gândesc la un camarad drag încă din tinereţe care nu mai este, de câteva luni bune, printre noi. I-aș mai lăsa și pe cei care sunt neliniștiţi, care au insomnii de spaima bolii. Dar mi-ar plăcea să fie gestul meu de nobleţe într-o lume corectă. Mă tem că am ratat încă o ocazie de a ne fi apropiat măcar de o lume corectă.

Sunt pe o listă de așteptare într-un mic orășel din judeţul Prahova. Nu știu nici al câtelea, nici când mi-ar putea veni rândul, fie și cu aproximaţie. Poate într-o lună, poate pe la toamnă, poate niciodată. Este de presupus să nu-mi fac planuri pentru mai mult de o zi fiindcă aș putea fi chemat la vaccinare. Altfel mi-aș pierde locul. Pe care oricum nu-l știu și mă cam tem că nimeni nu-l știe. E bine că măcar există interes pentru vaccinare.

vaccin

Etichete: vaccinare esențiali

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.