Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Cum am devenit fanul inteligenţei artificiale în medicină

Viața Medicală
Dr. Nicolae-Iordache IORDACHE vineri, 24 septembrie 2021

Inteligenţa artificială nu cunoaște prieteni. Nu are o zi proastă. Nu știe sfârșitul de program. Vede dincolo de locul unde noi, cu poveștile noastre, cu trăirile și suferinţele noastre, ne oprim.

inteligenceUn junghi în spate, loja suprarenală. Iradiază în umăr și subscapular de aceeași parte. Nu prea dormi. Radiografie. Final de program. Urmează vacanţa. Radiologul: ești OK. Internistul: ești OK. Ecografie. Normal. O fi de la fiere. O fi enteroviroză în context clinic.

Pleci. Departe. Te doare. Te ţine. Spută roșie. Te întorci. După șapte zile. Pneumolog. CT torace cu contrast. Nu ești OK. Tromboembolie pulmonară. Prinsă „la timp”. Anticoagulante, se duce durerea, respiri, strănuţi, sughiţi, tușești, râzi mult mai bine.

Ce a mers prost? Te uiţi pe radiografia de acum o săptămână. Cinci milimetri pătraţi de alb în unghiul costodiafragmatic. Nevăzuţi. În anul cinci picai radiologia pe chestia asta.

Factorul uman: după sute de radiografii COVID, asta putea părea luată de martor. Și suntem prieteni, am făcut prea multe împreună, d-alea grele, nu are cum să fie ceva atât de grav. Încredere. În noi înșine și în
apropiaţi.

Inteligenţa artificială nu cunoaște prieteni. Nu are o zi proastă. Nu știe sfârșitul de program. Nu gustă atmosfera de vacanţă. Nici măcar nu pică radiologia pe așa ceva. Sânge rece. Avem nevoie de el. Vede dincolo de locul unde noi, cu poveștile noastre, cu trăirile și suferinţele noastre, ne oprim.

„Ar trebui să ne oprim acum din a mai califica noi radiologi. Este evident că în cinci ani inteligenţa artificială va performa mai bine ca radiologii”. (Profesor Geoffrey Hinton, University of Toronto, 2021)

Poate că avea dreptate. Mai rămâne și ca tehnologia să
devină disponibilă.

Citește și: Sunt doctorul (doctoriţa, asistenta, infirmierul, brancardierul)…

Etichete: inteligenta artificiala Nicoale Iordache radiografie toracica COVID-19

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.