Newsflash
OPINII

O pseudo-infecție cu Candida

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - dec. 24 2021
O pseudo-infecție cu Candida

Discutam săptămâna trecută despre trei medici, unul fiind și pacient, implicaţi... cu colegialitate. De multe ori, nu doar din vremea anilor pandemici, empatia lipsește, deși este atât de necesară.

Societatea în care trăim (întreaga lume) este mult diferită de cea din vremea când eram elevi, studenţi sau tineri medici.

Dacă atunci când eram student (înainte de 1989) rugam un medic să mă ajute pentru o altă persoană care avea nevoie de asistenţă de specialitate, primeam un răspuns afirmativ de fiecare dată. Începeam în modul clasic „mă numesc Mircea Popa, sunt student la medicină și aș dori să vă cer ajutorul”. Acum, fie că dorești să ceri ajutorul, fie că ajungi să fii stânjenit și te întrebi dacă să îl mai ceri, stai întâi pe gânduri.

Oamenii au nevoie de ajutor. Mulţi sunt necăjiţi pentru că privesc cu multă teamă spre viitor. Mulţi deja privesc cu teamă spre prezent, ajung să socotească „fiecare leuţ” și sunt jenaţi să ceară ajutor. În aceste condiţii, ar trebui ca noi, partea medicală, să încercăm să diminuăm stresul.

Ceea ce pe mine mă mâhnește, suplimentar, este că de multe ori lipsa de empatie se manifestă și între colegi. Începe din studenţie. Eu le spun studenţilor mei în fiecare an: atât pe cei din ani mai mari, cât și pe cei din ani mai mici trebuie să îi priviţi colegial; nu contează în ce an sunteţi acum, peste puţin timp veţi absolvi și toţi veţi fi medici, colegi.

Am păţit-o și eu, nu o singură dată. Ca atare, îi înţeleg (parţial) pe cei care se gândesc de trei ori înainte de a cere un sfat, înainte de a solicita un ajutor medical. De ce „parţial”? Pentru că este anormal, pentru că ar trebui să fie inacceptabil așa ceva. Regula ar trebui să fie colegialitatea, munca în echipă, colaborarea interdisciplinară (de fiecare dată).

Situaţiile în care modul de abordare este pozitiv, exemplificativ, merită subliniate. Așa am făcut în articolul de săptămâna trecută. Nu înţeleg de ce două laboratoare au refuzat să ajute. A nu avea în activităţile curente diagnosticul infecţiilor fungice nu împiedică realizarea și colorarea unui frotiu și nici cultivarea pe un mediu Sabouraud. De multe ori, tot ce este necesar este bunăvoinţa.

Evoluţia în cazul respectiv (o presupusă infecţie fungică, dar o reală hiperreactivitate la un preparat dermato-cosmetic) a fost favorabilă la doar două zile de la întreruperea tratamentului antimicrobian și schimbarea preparatului folosit. Dar foarte importante pentru mămica-pacient au fost discuţia și încurajările primite de la un coleg. Mămica s-a liniștit, iar semnele și simptomele au dispărut.

Ce s-ar fi putut întâmpla altminteri? Tratamentul antifungic ar fi putut produce refuzul alimentării la sân; nou-născutul ar fi evoluat mai puţin bine; starea de hipersensibilitate s-ar fi putut accentua; stresul și neliniștea ar fi contribuit suplimentar ș.a.m.d. Biata și „veșnica ciupercuţă”, Candida albicans, nu era de vină și nici măcar implicată în vreun fel.

Dar ca să faci lucrurile așa cum se cuvine, trebuie în primul rând să vrei, apoi să ai cunoștinţele necesare și, în final, să le aplici. Nu în ultimul rând, trebuie să fii pregătit ca, dacă ai nelămuriri, să ai curajul de a pune întrebările necesare și să ai dorinţa de a activa colegial.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe