Newsflash
OPINII

Loial bunului-simț

de Dr. Gabriel DIACONU - ian. 24 2020
Loial bunului-simț

Un gând și-a făcut, de ceva vreme, cuib în mintea mea. M-am poziționat, în tot ce-am zis și-am scris, de partea a ceea ce am crezut că este bine. Binele însă este alunecos.

Căutarea adevărului e marcată de lumini și umbre. Am simțit adeseori că particip la un manej, la un circ, și oricâtă dorință de conversație rațională am avut, în vâjul isteric n-am găsit loc sau urechi pentru ea. Odată ce „corupția care ucide” n-a mai urnit sentimente, odată ce „noi vrem spitale, nu catedrale” a picat din panteonul lozincilor, lupta în Sănătate a devenit corp-la corp și filmare la filmare. Stau mărturie, aici, decupaje și înregistrări din perioada recentă (vezi cazul Beuran) care pun imagine pe-un sunet dizarmonic de fond, cu care dimpreună formează un film malign al Sănătății.

fapte

La astfel de cazuri punctuale se revendică statisticile în „gros-plan” și legătura de cauzalitate e gata făcută, după care, ca în Alice în Țara Minunilor, un cap splendid pică. După picarea capului splendid, altul îi va locul. Interesant este nu neapărat ceea ce vezi, ci lipsa vreunui deznodământ. Mai exact, ceea ce nu vezi. Astfel de fapte de inchiziție sanitară ai putea presupune că ne purifică de rele și urcăm o treaptă spre Rai. Atâta că nema scară, kakaia Rai. Doar sfinți, apostoli și prințișori cu grade diverse și pedigriu cu apret, numai buni să se ocupe ei, de acum înainte, de-o verigă oarecare din coloana vertebrală a Bestiei.

Sunt un pic dezamăgit de mine, ceea ce cred că-mi face bine amăgirilor. În cele din urmă, rostul unui scrib în Sănătate e să consemneze formele și conținutul întâmplărilor și să rămână loial bunului-simț.

Cred, poate idealist și naiv, că bunul-simț ne va scoate la liman. Și acolo unde prosperă nesimțirea, fie ea la capătul dezvăluirilor, dar și al dezvăluitorilor, trebuie egalmente sancționată. Cu bun-simț. Nu de alta, dar îți ia o viață să construiești și doar câteva minute să distrugi. Această inegalitate mă bântuie, când îmi dau seama că, ani în urmă, scriam că vreau să văd medicina în care eu am crescut „în ruină”. Acum, că e, îmi dau seama cât de scurt am fost, atunci, la minte și în verb.


Notă autor:

Foto: rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe