Newsflash
Interviuri

„Medicul este acum o adevărată corporaţie”

de Dr. Mariana MINEA - sept. 6 2019
„Medicul este acum o adevărată corporaţie”

Medicii sunt tot mai interesaţi de aspectele legislative care le afectează activitatea profesională, întrucât actele normative emise de autorităţile competente aduc frecvent schimbări care le pot influenţa semnificativ profesia.

Am abordat acest subiect cu avocatul Dan Minoiu, Managing Associate în cadrul casei de avocatură Mușat & Asociaţii, parteneri ai primului eveniment MedicHub de etică și conformitate în domeniul medical, Forumul Etica, ce va avea loc în data de 26 septembrie în București, la Capital Plaza.

POZA - Dan Minoiu 2

Ce le oferă Departamentul de Drept Farmaceutic și Medical al firmei Mușat & Asociaţii specialiștilor din domeniul sănătăţii?
Mușat & Asociaţii oferă asistenţă juridică spitalelor, cabinetelor medicale, companiilor farmaceutice și medicilor în legătură cu diverse probleme din activitatea acestora. Rolul unui avocat specializat în drept medical este, pe de o parte, de a analiza și de a explica problemele care rezultă din legislaţia actuală și, pe de altă parte, de a identifica soluţii pentru realizarea proiectelor și pentru atingerea obiectivelor clienţilor noștri în condiţiile permise de reglementările în vigoare. Atunci când asistăm medicii și alţi clienţi care activează în domeniul medical, avem o abordare pluridisciplinară. În primul rând, analizăm actele normative aplicabile fiecărei situaţii concrete, în funcţie de modalitatea de exercitare a profesiei medicale, fie că vorbim de spital privat sau public, clinică medicală sau cabinet medical. În al doilea rând, identificăm potenţialele probleme de natură fiscală care ar putea fi incidente. Departamentul nostru de Drept Fiscal analizează în mod frecvent contractele și interacţiunile dintre medici și diverși colaboratori și angajatori, în funcţie de „pălăria” sub care medicul își desfășoară activitatea – salariat, PFI, PFA, cabinet medical sau societate comercială. De asemenea, ne uităm la riscurile de natură penală și la eventualele probleme de conformitate, punând accentul pe conflictul de interese, incompatibilităţi şi alte interdicţii și limitări care rezultă din lege. În același timp, semnalăm problemele ce ţin de dreptul muncii, dreptul concurenţei, de prelucrarea datelor cu caracter personal, de proprietate intelectuală și alte aspecte importante, în funcţie de fiecare caz în parte. Facem o analiză a dispoziţiilor legale pentru a le explica clienţilor limitele în care pot acţiona, apoi identificăm soluţiile sau alternativele cu diferite grade de risc, încercând să minimizăm riscurile și, pe cât se poate, să le înlăturăm. Riscurile pot rezulta din interpretări ale prevederilor legale, din aspecte contradictorii sau necorelate din legislaţie. Spre exemplu, mergând pe o anumită cale, poţi respecta întru totul legislaţia fiscală, însă te poţi confrunta cu alte probleme de conformitate. Un avocat experimentat ajută clientul să identifice și să implementeze soluţia care să asigure respectarea tuturor reglementărilor aplicabile, ţinând cont și de poziţia autorităţilor în cazuri similare.

CUNOAȘTEREA LEGII, O OBLIGAŢIE

Reușiţi să vorbiţi cu medicii pe limba lor?
Eu cred că vorbim pe limba medicilor și spun asta pentru că avocaţii din Departamentul de Drept Farmaceutic și Medical al Mușat & Asociaţii lucrează de peste 20 de ani cu toţi actorii importanţi care activează în sistemul medical. De-a lungul anilor am fost implicaţi în numeroase proiecte de referinţă din sectorul medical, atât pe partea de consultanţă, cât și pe partea de litigii. Experienţa acumulată ne permite să oferim într-un timp foarte scurt informaţii utile medicului care e interesat să știe mai multe.
Cum procedaţi?
Pe de o parte, facem o analiză lunară a tuturor actelor normative emise în domeniul sănătăţii. Cunoașterea legii nu este o opţiune, ci o obligaţie. Medicul este acum o adevărată corporaţie, indiferent dacă își exercită profesia ca PFI, cabinet medical sau în alt mod, și trebuie îndrumat să ia deciziile corecte. Iar aici venim noi, cu experienţa noastră. Îi spunem la ce să fie atent, pentru că legislaţia lasă loc de interpretări și sunt multe cazuri în care nu îţi poţi da seama dacă greșești sau nu. Necunoașterea legii nu înlătură răspunderea pentru faptele neconforme, întrucât, potrivit principiului „nemo censetur ignorare legem”, nicio persoană nu se poate prevala de faptul că nu a cunoscut o normă care era incidentă. Legea este aplicabilă tuturor și medicul trebuie să fie la curent cu ultimele modificări legislative. În acest domeniu sunt mii de pagini de legislaţie, iar avocaţii specializaţi te pot ajuta să identifici dispoziţiile legale de interes, în contextul în care activitatea medicală este foarte atent analizată de multe autorităţi, inclusiv de Ministerul Sănătăţii, Direcţiile de Sănătate Publică, Consiliul Concurenţei, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, dar și de organele de cercetare penală. În urma miilor de ore de analiză a actelor normative, le putem spune clienţilor noștri ce este important și pe ce să pună accentul.

ÎMBUNĂTĂŢIREA CADRULUI LEGISLATIV

Puteţi informa toată comunitatea me­dicală?
Nu e rolul nostru să informăm toată piaţa medicală, dar prin conferinţele organizate de noi și adresate medicilor oferim cadrul prin care putem dezbate problemele și soluţiile care rezultă din reglementările în vigoare, dar și recomandările de lege ferenda (soluţii de reglementare care se preconizează sau se recomandă a fi adoptate de legiuitor). Ne uităm la modurile prin care cadrul legislativ ar putea fi îmbunătăţit, clarificat, pentru a aduce mai multă coerenţă cu privire la anumite proceduri și pentru a elimina dispoziţii contradictorii. Soluţiile de lege ferenda sunt analizate, de obicei, de fiecare asociaţie medicală în parte, iar aceste asociaţii au juriștii lor, de multe ori sunt profesioniști foarte buni, iar noi putem veni cu experienţa noastră și cu valoare adăugată în proiectele în care suntem implicaţi.
Puteţi semnala autorităţilor anumite neclarităţi din lege?
Avocaţii lucrează numai în numele clienţilor lor. Nu suntem o autoritate publică, noi semnalăm problema și o discutăm cu clientul nostru, iar dacă acesta dorește, putem merge mai departe, să formulăm un punct de vedere sau obiecţiuni în timpul procedurii de transparenţă decizională care precede emiterea unui act normativ, sau putem formula o contestaţie pentru anularea unui act normativ. Suntem tot mai des abordaţi de medici care observă că anumite acte normative le limitează activitatea profesională și ar dori să înţeleagă motivul și potenţialele soluţii, precum obţinerea unor certificări suplimentare sau echivalări.
Practic, cum vă informaţi clienţii?
Le trimitem clienţilor informări legislative lunare, însoţite de scurte explicaţii, iar anume chestiuni de interes sunt discutate cu ei chiar în ziua în care devin publice, deoarece de multe ori există un anumit termen în care se poate contesta sau se poate formula un punct de vedere și atunci este în interesul lor să ia o decizie rapidă. Noi îi putem sprijini cu asistenţa juridică necesară pentru redactarea unui punct de vedere sau îi putem reprezenta în faţa autorităţilor și instanţelor în legătură cu subiectele de interes.

PRIMUL EVENIMENT DE ETICĂ MEDICALĂ

Veţi discuta aceste aspecte și la Forumul de etică?
În cadrul Forumului, vom aduce informaţii noi cu privire la cadrul legal în care medicii își desfășoară activitatea – în domeniul public sau privat, ca PFI, PFA, proprietar de cabinet – și în legătură cu modul în care interacţionează cu angajatorul, cu pacientul, cu colaboratori și parteneri de afaceri. Gândiţi-vă la un medic ca la o corporaţie care are tot felul de obligaţii de conformitate. Apoi vom discuta despre conflicte de interese care apar în desfășurarea activităţii profesionale, incompatibilităţi, despre modul în care medicii participă la evenimente medicale știinţifice, educaţionale, cum sunt sponsorizaţi, despre felul în care încheie contracte, care sunt limitele, care sunt ultimele modificări și care este abordarea autorităţilor în acest domeniu. Avem în vedere acte normative emise de Ministerul Sănătăţii, reglementări fiscale, dar și studii efectuate de Consiliul Concurenţei, care a analizat cu atenţie sectorul medical și farmaceutic. Apoi vom vorbi despre modul în care medicul își declară veniturile, sponsorizările primite și vom intra puţin pe partea de răspundere civilă și malpraxis, dar fără să insistăm foarte mult. Pe partea de penal, colegii mei vor dezbate anumite situaţii concrete întâlnite în practică, pentru ca publicul să înţeleagă modalitatea prin care o autoritate din domeniul penal poate să interpreteze anumite activităţi sau interacţiuni.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe