Newsflash
Știri

Dr. Mihail Pautov: Suntem „predispuși” la un sistem de sănătate oprit în timp

de Dorina Novac - sept. 4 2020
Dr. Mihail Pautov: Suntem „predispuși” la un sistem de sănătate oprit în timp

Medicul Mihail Pautov a solicitat reprezentanților Ministerului Sănătății să îmbunătățească practica medicală prin aducerea la zi a legislației și a regulamentelor de funcționare a centrelor de testare drive-thru, dar și a platformelor de consultație medicală de la distanță.

Cunoscutul medic specialist în Chirurgie Generală, asistent de cercetare de la Institutul Clinic Fundeni, dr. Mihail Pautov a adresat o scrisoare deschisă către Ministerul Sănătății și către ministrul Nelu Tătaru.

mihail pautov
Sursă imagine: doctormihail.ro

 

Acesta a precizat că suntem „predispuși” la un sistem de sănătate românesc oprit în timp, undeva prin anii 1990.

„Pe vremea aceea nu exista COVID-19, nu existau telefoane, internet și tehnologia de astăzi. Spre fericirea noastră, ele există acum; și ne folosim zilnic de ele: pentru a ne suna familia cu video, pentru conferințe, ședințele în companiile mari se fac prin platforme de comunicare video ( Zoom, Skype, Microsoft Team etc.) și exemplele pot continua. Principalele beneficii sunt accesul rapid din confortul casei și, cel mai important, evitarea contactului direct și a contaminării cu SARS-CoV-2”, a scris Mihail Pautov.

Potrivit lui, în aceeași categorie intră magazinele drive-thru dar și restaurantele Drive-Thru, singurele deschise în timpul stării de urgență, pentru că ele oferă contact 0 între angajați și clienți, comanzi, plătești și ridici mâncarea de la geam, din propria mașină.

„Din păcate, sistemul medical românesc nu poate beneficia de acest progres, pentru că nu există cadrul legal în acest sens, iar cei responsabili să îl creeze întârzie să o facă, de mai bine de 6 luni”, a precizat medicul.

Testarea pentru SARS-CoV-2 în regim DRIVE-THRU

Dr. Mihail Pautov  spune că ideea testării Drive-Thru este să oferi pacientului posibilitatea de a fi testat cu minim contact, direct din mașina lui, și în cele mai bune condiții sanitare (echipament complet, zone și fluxuri epidemiologice – zona verde – zona roșie etc.).

„Însa, din cauza lipsei legiferării acestui proces, autoritățile locale (DSP-urile)  refuză să autorizeze astfel de centre; în acest fel pacienții sunt nevoiți să respecte condițiile existente de recoltare, scrise în urmă cu 30 de ani – adică pacientul coboară din mașină și intră în container – camera de așteptare – apoi camera de recoltare, creând astfel un risc de contaminare a încăperii, a personalului, a altor pacienți, expunându-se unui risc absolut inutil și îngreunând cu mult procesul, cu singurul scop de a respecta un text scris în mileniul trecut”, a explicat Pautov.

El a menționat că un dosar cu descrierea acestui proces a fost depus la Ministerul Sănătății în urmă cu 4 luni, și acolo a rămas. Un alt dosar cu cererea expresă de a elabora o normă legală în acest sens a fost depus la data de 2 septembrie.

Consultația medicală online, ilegală în România

„Acest text vine în sprijinul pacienților cu handicap, care, o dată la 3 luni, fac coadă în fața spitalelor, așteaptă ore în șir pentru a intra la un consult de 2 minute prin care medicul confirmă handicapul și prelungește certificatul de handicap”, se arată în scrisoare.

Medicul a subliniat că umilința și chinul acestor pacienți pot fi rezolvate în 2 minute de video-conferința cu medicul care confirmă handicapul și emite certificatul, scrisoare medicală, rețetă, toate online.

Astfel este redus și contactul dintre medic (potențial contaminat) și pacient (potențial contaminat). 

„Acest text vine în sprijinul bolnavilor cronici care o dată la câteva luni au nevoie de expertiză medicală pentru interpretarea analizelor, ajustarea tratamentului cronic (diabet, hipertensiune, boli autoimune, bolnavi oncologici) și emiterea unei scrisori medicale. Toate aceste lucruri pot fi făcute online, în maximă siguranță”, a accentuat acesta. 

El mai spune că o consultație online prin care medicul confirmă un diagnostic și îți ajustează tratamentul este considerată de către Ministerul Sănătății și Colegiul Medicilor din România un malpraxis, iar medicul care face aceste consultații online riscă să își piardă licența.

„Prin acest text, îi rog public pe reprezentații Ministerului Sănătății să îmbunătățească practica medicală prin aducerea la zi a legislației și a regulamentelor de funcționare a centrelor de testare drive-thru și a platformelor de consultație medicală de la distanță. Nu cerem tablete, nu cerem calculatoare, nu cerem aparate PCR. Cerem doar modificarea unui text de lege; de restul ne ocupăm noi”, a conchis medicul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe